Telif Hakları İle İlgili Hukuki Sorunlar
Telif hakkı; bazı fikri ürünlerin üzerinde var olan ve çeşitli çalıntı durumlarına karşı hukuki bir koruma kalkanı olması açısından büyük önem arz eder. Zihni ürünlerin yaratıcıları, fikirlerini üçüncü kişilerin hem iyi niyetli hem de iyi niyetli olmayan hallerinden korumak için telif hakkının hukuki yaptırımlarına sığınırlar.
Telif Hakkı İhlali Nedir?
Telif hakkı ihlali; fikri ve tam anlamı ile zihni bir tasarımın, yaratıcısından izinsizce çoğaltılması, basılması, kullanılması ve farklı yerlerde uygulanması dahası değiştirilmesi sonucunda ortaya çıkan hukuki yaptırımlara katlanma sürecinin bir başlangıcı olarak kabul edilir. Teknolojik gelişmeler ve farklı hırsızlık mekanizmalarının geliştirilmesi ile birlikte tanımın içerisinde yer alan eylemlerin bir anda çoğalmasına ve hakimin yetkisi ile farklı davranışların da telif hakkına aykırı olarak sayılması elbette ki mümkün olur.
Telif Hakkı İhlalleri
Telif hakkı ihlal seçenekleri;
- Korsanlık,
- Hırsızlık,
- Gelişen teknolojinin, fikri ürüne göre kötü kullanılması,
- Sansürlemenin yapılmaması, olarak söylenebilir.
Telif Hakkı Davaları
Telif hakkı ihlal olunmuş yaratıcı;
- Ceza davası,
- Hukuk davası, açabilir.
Telif Hakkına Tabi Olabilecek Eserler Nelerdir?
Telif hakkı koruma kapsamına girebilecek eserler;
- TV şovları,
- Filmler,
- Çizgi filmler,
- Ses kayıtları,
- Müzik besteleri,
- Görüntülü ders anlatımları,
- Dersler,
- Makaleler,
- Kitaplar,
- Müzik besteleri ve sözleri,
- Reklamlar,
- Resimler,
- Posterler,
- Bilgisayar yazılımları,
- Bilgisayar oyunları,
- Tiyatro oyunu,
- Müzikal eserler, şeklinde sıralanabilir. Ve teknolojinin ilerlemesi dahilinde bu sıralamayı arttırmak da mümkündür.
Hak İhlali Olmaksızın Telif Hakkı Dahilinde Olan Eserlerin Kullanımı
Telif hakkı dahilinde korunan eserlerin, telif haklarına saygı duyarak ve hukuki olarak bir yaptırıma katlanmadan onları kullanmak da elbette ki mümkündür.
Telif Hakkı Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Telif hakkı sahibi ile yapılan anlaşmanın doğruluğuna tam olarak icabet etmek gerekir. Bu halde; anlaşma gereği kullanım yapılabilir.
- Hak içerisinde bulunan zihni ürün üzerinden izinsizce para kazanmak asla doğru değildir.
- Telif hakkı ile korunan ürünün çoğaltılması ve kullanılması için belirli bir ücretin ödenmesi mutlaka gerekir.
- İçeriğin izinsizce radyoya yahut da herhangi bir ses kayıt cihazına kaydedilmemesi gerekir. Sizler, bu tarz maddelere dikkat ederseniz, başınıza telif hakkı ile ilgili olarak herhangi bir hukuki sorun açılmaz.
Telif Hakkı İle Patent Arasındaki Fark
Telif hakkı, fikri mülkiyetin bir ürünüdür. Patent ise bir markanın yahut da zihni ürünün bir çeşit tanınma haline gelmesi sonucunda oluşur. Patenti alınabilecek şeyler düşünülür ise; marka, işaret, hareket vb. birçok şeyin adını saymak mümkün olabilir.
- Fikir Ve Sanat Eserleri Kanunu
Madde, bir kanun maddesidir. Ve fikir, sanat eserlerinin korunması amacı ile oluşturulmuştur. Bu bağlamda; zihni ve fikri ürünün oluşturulması süresinde katlanılan zahmetler, eziyetler ve maddi kayıpların korunması tam anlamı ile birinci amaçtır. Kişilerin çok daha fazla zihni ürün üretmesi ve üretilen ürünlerin geliştirilmesi açısından da önem taşıyor.
Telif Hakkı Nasıl Alınır?
Telif hakkı almak için bazı aşamaların gerçekleştirilmesi gerekir. Bu aşamaların en net halini resmi gazeteden ve hukukçulardan öğrenmek gerekir. Bir taraftan noter onayının gerektiğini bilmeli ve öte taraftan alınan telif hakkı ürünün takibinin sıkça yapılması gerekir. Sizler, en ufak bir yeni, zihni gelişmenizin dahi hakkını korumak ve çok daha fazla geliştirmek için, mutlaka telif hakkı alma adımlarını bilmelisiniz.