Boşanma Hukuku
Evli çiftlerin ayrılık sürecini takip eden ve kanunlar önünde her türlü hakkın korunmasını amaçlayarak hareket eden hukuk dalına Boşanma hukuku denir. Boşanma kararı almak çiftler açısından evlilik kararı almaktan çok daha zor ve sıkıntılı bir dönemdir. Anlaşmalı boşanma dosyaları kısmen daha rahat geçse de genel olarak boşanma düşüncesi her kişi taraf açısından da maddi ve manevi olarak yıpratıcı olabilmektedir. Böyle bir durumla karşılaşıldığı zaman öncelikle kanun hükümleri ile korunmuş yasal hakların neler olduğunu bilmek gerekmektedir. Boşanma sebepleri farklılık gösterebilir. Başlıca nedenleri arasında zina, öldürmeye teşebbüs, pek kötü muamele, suç işleme, akıl hastalıkları, onur kırıcı davranışlar gelmektedir. Örneğin bir bayan kocasından ayrı yaşamayı seçmiş ise başka bir ev tutup orada yaşamını devam ettirebilir ve tekrar kocasının yanına dönmesi konusunda zorlama yapılamaz. Kocası ancak mahkeme kanalı ile eşini davet edebilir. Buna rağmen evine dönmeyen eşine karşı terkten boşanma davası açma hakkı doğar. Diğer açıdan ele alırsak bayan haklı gerekçeler ile eşi ile yaşamak istemiyorsa boşanma davası açmadan hâkim kararı ile başka bir evde yaşayabilir. Şayet evi terk edip ayrı yaşamayı seçen koca ise bu durumda bayana, boşanma davası açma ve nafaka isteme hakkı doğar çünkü kanunlar önünde erkek ailenin reisidir ve eşinin ve çocuklarının geçimini sağlamakla yükümlüdür.
Boşanma Davalarında Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır?
Evliliğin bitmesi kadar malların paylaşılması da tarafları zorlayan bir durumdur. Varlıklı aileler açısından bu durum biraz daha problem teşkil edebilir ancak boşanma hukuku ve kanunlar bu konuda nettir ve herkes hakkını adaletli bir şekilde alır. Şayet bu konuda hemfikir kalınmaz ise karşı dava açılabilir. Boşanma hukukumal paylaşımı ile ilgili maddeleri sıralarken, tarafların bu malları ne zaman ve nasıl aldığının belirlenmesinin önemli olduğunun altını çizmektedir. Ülkemizde maalesef tüm evli çiftlerin boşanma aşamasında her türlü kazanç ya da borcun eşit olarak dağıtılacağı gibi yanlış bir bilgi dolaşmaktadır. Bu kapsamlı bir konudur ve 2002 yılı öncesi ve sonrası olmak üzere iki ayrı şekilde ele alınmakta ve değerlendirilmektedir. 01 Ocak 2002 de yürürlüğe giren 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunundan önce evlenenler için 2002 yılına kadar olan mal paylaşımı bu tarihten önce uygulanan rejime göre dağıtılır. Sonrası için yeni hükümler baz alınır.
Boşanma Sonrası Çocukların Velayet Hakkı
Çiftlerin boşanma davalarının en büyük külfeti ne yazık ki çocuklara yüklenmektedir. Eşler birbirleri ile anlaşamayabilir ve ayrılabilirler. Ama çocuklar bu ayrılık neticesinde ya anne ya da babada kalmak zorunda bırakılacak ki sevdiği iki insandan birinden kısmen ya da tamamen yoksun büyümek zorunda olmak onlarda tamiri zor tahribatlar meydana getirecek. Bu dönemde özellikle çocuklar ile mümkünse psikolog eşliğinde konuşmak ve durumu onlara izah etmek en iyisi olacaktır. Boşanma davası nasıl açılır ve bu dava sonucunda çocukların velayeti kim de kalır? Davayı açmak için öncelikle bir boşanma avukatı bulmalısınız. Tüm gerçekliği ile boşanma gerekçelerinizi anlattıktan sonra prosedür işlerini ona bırakabilirsiniz. Ülkemizde boşanma hukuku, dava sonucunda çocuğun velayet hakkının çocuğa kim daha iyi bakacaksa o kişiye verilmesinden yanadır. Erkeğin bu konuda hiçbir üstünlüğü yoktur öncelik çocuğun rahat yaşama hakkını kim sağlayacaksa ona verilir. Tarafların velayet hakkı için daha sonra tekrar dava açma hakkı vardır. Hakimler özellikle erkeğin kadına şiddet uyguladığının ispat edildiği boşanma davalarında çocuğun babaya verilmeyeceği kanaati için başka bir nedene gerek duymaz.

Boşanma Davası Nasıl Açılır, Adımları Nelerdir ?
1- En önemli adım kararı kesin vermektir. Sonrasında yaşayacaklarınızı, varsa çocuğunuzu öncelikli olarak düşünmelisiniz. Ufak tefek sorunlar boşanmak için neden olmamalı !
2- Çocuğunuza zarar vermemekte kararlı ve net olmalısınız.
3- Avukat bulun. Bazı davalarda taraflar avukat istemeyip kendileri çıkılmaz bir işe sokuyor kendilerini. Bir çok hüsranla biten sonuçlar hala devam etmektedir.
4- Avukatınıza vekalet verin.
5- Avukatınıza detaylı bilgi verin.
6- Davadan önce avukatınızın yazdığı dilekçeyi mutlaka detaylıca okuyun.