Günümüzde oldukça geniş bir hayran kitlesi olan ve çok sesli müziğin en iyi örneğini veren klasik müzik, Batı Avrupa’da başlamıştır ve günümüzde hala bir Avrupa müziği olarak tanınmaktadır. Erken dönem örneklerinde klasik müziğin kilisede hayat bularak geliştiği görülmektedir.Klasik müzik, ilk olarak kendini çok sesli müziğe geçiş denemeleri olarak Rönesans’ta göstermiş, Barok dönemde Bach ve Vivaldiile bir kimlik kazanmış, klasik dönemde en ünlü bestekarlarını yetiştirmiş, Romantik dönem ile birlikte gelişerek kilise ekseninden çıkıp, tüm dünyaya yayılmıştır.
Bu bağlamda klasik müzik ortaya çıkışı ve gelişmesi düşünüldüğünde belki de en önemli kilometre taşlarını döşeyen Bach ve Vivaldi’ye çok şeyler borçludur.


Klasik Müziğin Özellikleri

  • Klasik müzik eserleri başlı başına bir sanat yapıtı olarak değerlendirilir.
  • Klasik müziğin en önemli özelliği çok sesli olmasıdır.
  • Oldukça disiplinli bir müziktir.
  • Dinleyiciler üzerinde başta dinlenme, rahatlama gelmek üzere olumlu duygular hissettirerek, dinleyenler üzerinde ‘iyilik’ hali yaratır.
  • Orkestra ve çalgılar ya da enstrümanlar klasik müziğin en önemli parçasıdır.
  • Klasik müzikte duygular her zaman ön plandadır.

Klasik Müzik Türleri

Opera: Operalar, bir konu üzerinde duran ve libretto adı verilen yazılı metinlerin müzikle bestelenerek, dans, kostüm, dekor gibi görsel öğeler yardımı ile anlatıldığı müzik eserleridir. İtalya’da doğarak tüm dünyaya yayılmıştır.

Senfoni: Uzun müzik yapıtları olan senfoniler, dört ya da daha fazla bölüm halinde, orkestralar ya da korolar için bestelenir ve Haydn ile Mozart senfonilerin babası sayılmaktadır.

Sonat: Solo enstrümanlarla üç ya da dört bölüm halinde, bir-iki çalgı için bestelenen müzik yapıtlarıdır. Sonatlar çoğunlukla keman ya da piyano için yazılmakta ve ilk bölümde temaya giriş yapılarak ikinci bölümde temalar üzerinde oynanır. Son bölümde işlenilen temalara geri dönülür.

Oda Müziği: Oda müziği, sayıca az bir dinleyici kitlesi için bestelenen küçük müzik yapıtlarıdır.

Klasik Müzik Çalgıları

Klasik müzik eserlerinde yaylı, üflemeli ve vurmalı çalgıların hemen hemen hepsi kullanılabilmektedir. Yaylı çalgılarda keman, viyola, çello, klavsen, bas ilk akla gelen klasik müzik çalgılarıdır.
Flüt, torna, trompet, klarnet en önemli üflemeli çalgılarken, klasik müzik bestelerinde trampet, zil, çıngırak, tef vurmalı çalgılar olarak sıklıkla kullanılır.