Solunum, vücudun dokularına oksijen alan işlemdir. Memelilerde bu, oksijen yoluyla kanın içine girdiği, burun içinden akciğerlere inhalasyonu içerir. Oksijenli kan, dokulara oksijen verir ve karbondioksiti (metabolizma tarafından üretilen atık gaz) temizler. Solunum döngüsünün sonu, karbon dioksit dışarı verildiğinde ortaya çıkar. Dolaşım sistemi (kalp ve kan damarları) olmadan, solunum sistemi etkisiz olacaktır.
Burun ve Sinüsler
Burun koşulları, ciğerlere girmeden önce havayı ısıtır (ısıtır ve nemlendirir). Sinüsler kafatası kemiklerindeki açıklıklardır ve burun boşluğuna bağlanırlar, böylece daha fazla hava ısınabilir ve nemlendirilebilir. Burun ve sinüsler mukus üreten hücreler ve silyalar ile kaplıdır. Yapışkan mukus havadaki partikülleri yakalar (örneğin, toz veya polen). Küçük tüylere benzeyen siliyalar, mukusu vücudun dışına itiyor.
Nefes borusu
Hava, burun ağzından yemek borusuna kadar yemek borusu ve trakeadan havaya giden farenksin içinden geçer. Trakea ve özofagusun kesişmesi “yanlış yutmak” ve trakea içerisine yiyecek almak, yani yemeğinizi boğmak için mümkün olabilir. Trakea kıkırdakla kaplıdır ve mukus üreten hücreler ve silyalar ile kaplıdır, böylece burnu geçen partiküller trakeada yakalanabilir.
Bronşlar
Trakeanın tabanı, havayı akciğerlere taşıyan ilerleyici olarak daha küçük bronşlara ve hatta daha küçük bronşiyollere ayrılan iki bronşiye ayrılır. Tüpler küçüldükçe daha az kıkırdak ve daha düz kasları vardır.
Akciğer
Bronşiyollerin sonunda alveol, bir hücre kalın olan küçük keselerdir. Alveollerin diğer tarafında kılcal damarlar bulunur; burada kalpten kan akar ve akciğerlerdeki oksijen için vücuttan taşıdığı karbondioksiti verir.
Alveoller
Kırmızı kan hücrelerindeki hemoglobin, karbondioksite ve oksijene bağlanır, ancak her ikisinde de aynı anda değildir. Kan, akciğerlerdeki oksijenden zengin alveolleri geçtiğinde, karbondioksit kandan ayrılır ve hava keselerine girer, oksijen ise tam tersini yapar. Akciğeri terk eden ve kalbe dönen kan oksijen doludur.
Oksijenin Vücuda Dağılımı
Kalp, akciğerlerden geri dönen oksijenli kanı vücudun geri kalanına pompalar. Oksijen kılcallara ulaştığında kanı bırakır; Dokularda oksijen, besinleri metabolize etmek ve enerji sağlamak için kullanılır. Aynı zamanda, karbondioksit (oksijen tükendiğinde) kana geri döner böylece akciğerlerde oksijen için değiştirilebilir.