Vekaletname, bir kişinin diğer bir kişiye kendi adına hareket etmesi yetkisini vermek amacıyla düzenlenen belgedir. Vekaletname ile vekalet verilen kişi genel olarak yetkilendirilebildiği gibi, yetkinin sınırlarını belirlemekte mümkündür. Resmi nitelik taşıyan bir belge olan vekaletname, her ülkenin kendi kurallarına göre hazırlanmakta ve noter tarafından tasdik edilerek geçerlilik kazanmaktadır.
Neden Vekalet Verilir?
Bir kimsenin diğer bir kişiye vekalet vermesinin farklı nedenleri olabilmektedir.
Yurt dışında yaşayan ya da başka bir nedenle ülke dışında olan kişiler, Türkiye’deki işlemlerinin kendi adlarına yürütülmesini sağlamak amacıyla vekalet vermektedirler.
Yasal bir işlem söz konusu olduğunda, bir avukat tarafından temsil edilmek istenen kişi, avukata kendisini temsil yetkinini vekaletname ile vermektedir.
Sağlık durumu nedeniyle kendi iş ve işlemlerini takip edemeyecek durumda olan kişiler, uygun gördükleri kişilere vekalet verebilmektedirler.
Teknik bilgi gerektiren durumlarda, teknik adam olarak nitelendirilen kişilere vekaletname verilerek temsil edilmek mümkün olabilmektedir.
Vekalet Nasıl Verilir?
Vekâlet verme işlemi Türkiye’de yapılacak ise; vekalet veren ve vekil olarak tayin edilen kişilerin noter huzurunda imza atmaları gerekmektedir. Vekaletname bir şirket adına düzenlenecek olduğunda; şirketi temsil eden yetkililer vekaletnameyi imzalamaktadırlar. Ancak, noter tarafından tüzel kişiliği temsil eden kişinin yetkili olduğunu imza sirküleri ya da Ticaret Sicil Gazetesi ile ispatlaması istenebilmektedir. Ayrıca vekaleti veren kişinin nüfus cüzdanı ve iki adet fotoğraf da istenecek belgeler arasındadır.
Türkiye’de hazırlanan vekaletnamenin yurt dışında kullanılması gerektiğinde; yeminli tercüman tarafından o ülkenin diline tercüme edilmesi gerekmektedir.
Genel ve özel vekaletname olmak üzere iki tür vekaletname söz konusudur.
Genel vekaletname; birden fazla işin yapılması için vekil tayin edilmesi amacıyla verilen vekaletname türüdür.
Özel vekaletname ise; belirli bir iş ya da işlemin gerçekleştirilmesini sağlamak amacıyla birini vekil tayin etmek üzere verilen vekalet türüdür.
Hangi tür vekalet verileceğine karar vermekte yapılacak iş ve işlem önem kazanmaktadır. Vekalet verme ücreti de verilecek vekaletin türüne göre belirlenmektedir. Vekaletnamelerde geçerlilik süresi belirtilebildiği gibi süresiz olarak düzenlenmesi de mümkündür.
Vekalet vermek için gerekli belgeler
- Vekalet verecek olan kişinin TC Kimlik numarası yazılı nüfus cüzdanı
- Vekalet verilecek olan kişinin adı, soyadı ve TC kimlik numarası
- Gayrimenkul ile ilgili işlem yapılacaksa; Tapu bilgileri
- Araç satışı ile ilgili işlem yapılacaksa; Ruhsat bilgileri
- 2 adet vesikalık fotoğraf
Vekalet Verirken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Gayrimenkul ya da araçlarla ilgili yapılacak işlemler için vekalet verilirken, vekaletname üzerinde işleme konu gayrimenkul ya da araçla ilgili tüm bilgilerin bulunmasına dikkat edilmelidir.
Noter tarafından hazırlanan vekaletname imzalanmadan önce vekaleti veren ve vekil olan kişinin kimlik bilgileri ve vekalette yer alan maddelerin dikkatle okunarak kontrol edilmesi önem taşımaktadır. Kontrol sırasında şüphe duyulan bir husus olması halinde düzeltilmesi istenmelidir.