Hayvanlarla iletişim kurma isteği, sevgi bağını oluşturma beklentisi, sahiplenme duygusu insanın doğasında var olan özellikler ve geçmişi çok eski dönemlere kadar uzanmakta. Evcil hayvanlara olan eğilimlerin arasında kuş besleme ise toplumlarda oldukça yaygın bir istem ve merak. Evde kuş bakımı, diğer evcil hayvanlara göre daha basit gibi görünse de oldukça özen isteyen bir uğraş.
Kuş bakımında dikkat edilecek konulara bir göz atalım. Öncelikle birlikte olacağınız, bağ kuracağınız kuş cinsini belirlemeniz gerekmekte. Kanarya, bülbül, muhabbet kuşu, papağan iç mekan, güvercin dış mekan bakımında bakım için en yaygın ve tercih edilen türler. Burada, iç mekânda bakılacak türler için bilgilere yer verdik.
Kafes Şeçimine Dikkat Edin
İlk yapılacak iş kuşun barınması için bir kafes temin etmek. Rahat hareket edebilmesi, oynayabilmesi, kafes içinde kolaylıkla dönebilmesi ( özellikle uzun kuyrukları olan papağanlar için), kendisini iyi hissedebilmesi için olabildiğince büyük, ferah olanını tercih etmelisiniz. Kafesin dış yüzey tellerinin yatay olmasına dikkat edin, kuşlar zaman zaman o tellere tırmanmak isteyecektir.
Kafesi doğrudan Güneş’i gören yerlere, pencere kenarına, klima yakınına koymayın Ancak, aynı zamanda Güneş ışığı kuşların tüylerinin canlı ve gösterişli olmasını sağlar, o nedenle oda içinde uçmaya bıraktığınızda Güneş ışığından mümkün olduğunca yararlanmasını da sağlayın. Tabi bir de kafesin kedilerin uzanamayacağı yerlerde olması göz önünde bulundurulması gerekenlerden.
Kafesin temiz tutulması son derece önemli. Dışkılarını bıraktıkları zemini sık sık temizleyin. Kafesin genel temizliğini ise her hafta mutlaka yapın. Sağlıklı olabilmeleri, kalabilmeleri için sizin yardımınıza muhtaç olan kuşların kafes temizliği ihmal edilmemesi gerekenlerden.
Tünek olarak kullanacağı yatay çubuğun plastik olmamasında yarar var, aksi takdirde plastik malzemeye tutunma güçlüğü çekecek, kayacaktır, o nedenle tırtıklı, ağaç olanını tercih edin. Bu tür bir tünek çubuğu aynı zamanda kuşun tırnaklarını törpülemesine, bakımlı kalmasın sağlayacak, sağlıklı tırnaklar da tutmak, tutunmak istediklerini rahatlıkla kavramasına yardımcı olacaktır.
İnsanlardaki dişler gibi kuşların da gagalarının sağlıklı, bakımlı olması gerekmektedir. Bu ihtiyacını giderebilmeleri için kafesinde balık içerikli kemirme / gaga taşı kullanın. Aksi takdirde, ihmal edildiğinde, zamanla gagaları canlılığını ve dinamizmin kaybetmeye, uzamaya başlayacak, beslenme ihtiyacını gidermeleri için kullanma güçlüğü çekmelerine neden olacaktır.
Suyunu Her Gün Değiştirin
Sulukların büyük çoğunluğu plastik içeriklidir. Sudan yararlanmasını sağlayacak şekilde kafesin içinde konumlandıracağınız suluğun yosun tutmasını engellemek için hemen hemen her günü suyunu değiştirin ve suluğunu temizleyin. Yedek suluk bulundurmanız temizleme işleminde size ve kuşa zaman kazandıracaktır.
Kafesin bulunduğu odanın, ortamın ısısının 20 derecenin altına düşmemesine özelikle dikkat edin.
Oyuncaklar Alın
Özellikle muhabbet kuşları için oyuncaklar pek önemli. Bu kuş türü oyunu çok seven bir cins olduğu için, kafesin içine koyacağınız çeşitli oyuncak türleriyle zaman geçirmek çok hoşuna gidecektir. Eğer kafesinde tek başına bakacağınız bir muhabbet kuşu tercih edecekseniz, bir de ayna bulundurun, bu kendisini yalnız hissetmemesini sağlayacaktır.
Kuşun Türüne Uygun Yem Seçin
Beslenme faslında ise kuşyemleri öncelikli. Hangi kuş türünü besliyorsanız yemini de ona göre seçmeniz gerekir. İçinde değişik türlerde tahıllar bulunan kuş yemlerini tercih edin. Yemlerin üzerinde bir süre geçtikten sonra kabuklanma olur, bunu gidermek için yemlerin üzerine üfleyerek bu kabukların ayrışmasını sağlayın. Beslenmelerinde meyvelerden yararlanmalarını sağlamak da çok önemli, gagalayacakları meyveler vermeyi ihmal etmeyin.
Duşa Sokmaya Kalkmayın
Yeterli derinlik ve genişlikteki bir kaba koyacağınız 1,5 – 2cm’yi geçmeyecek miktarda sığ bir suyla banyo yapmasını sağlayın. Ancak, bunu siz yapmaya kalkışmayın, elle yapılacak yıkamalar kuşlarda çeşitli fiziksel travmalara yol açacaktır. Yıkanma ihtiyacını hissettiğinde, gerekli ve yeterli ortam hazırlandığında kuşlar kendiliğinden bu ihtiyaçlarını giderebilmektedir.
Yakalamaya Çalışmayın, Avucunuzun İçinde Tutmayın
Uyku konumuna geçen kuşlara sakin ve sessiz bir ortam sağlayın, mümkün olduğunca rahatsız etmemeye özen gösterin.
Sevgi gösterisinde bulunmak adına yakalamaya çalışmayın, hırpalamayın, avuçlarınızın içinde tutmayın, sıkmayın; kaçma / yakalanma hissi kuşun size olan güvenini sarsacak, bu tür davranışlar fiziksel zarar görmelerine de yol açacaktır. Odada uçmaya bıraktığınızda, zamanla, sizinle yakınlaşmaya, tensel temasa kendiliğinden geçmeye başlayabileceklerdir.
Odada Kuşların Zehirlenmesine Yol Açacak Btkiler Beslemeyin.
Difenbahya, flamingo çiçeği, kasımpatı, devetabanı, kaladyum, açelya gibi saksı – salon bitkilerinin içerdikleri zehirli bileşenlerle tehlikelidir. Odanızda gönül rahatlığıyla bulundurabileceğiniz bitkiler arasında aloe vera ve Afrika menekşesi ise en başta gelir.
Evinizin, ailenizin bireyleri olacak sağlıklı, zinde, şen şakrak, gösterişli kuş / kuşlar hayatınıza renk katacak, yaşam yolunda yoldaşınız olacak mükemmel varlıklardır.