Over Kisti Nedir?


Over kistleri her yaştan kadının sorunu olabilir. Çok yaygın bir hastalık olmasına rağmen bazı hastalar rahatsızlığının farkında bile değildirler. Çoğu over kisti iyi huyludur. Muayene ve ultrasonda elde edilen bulgular bazı kan testleri tanıda yardımcı olabilir. Kistler her zaman kısırlık nedeni olmayabilir.
Over kistleri over dokusundan kaynaklanan içi sıvı dolu oluşumlardı. Hormonal düzensizlikler en sık sebebidir. Normalde adet döneminde overler içinde yumurta hücresi taşıyan folikül adı verilen kiste benzeyen yapılardır. Bunu çatlaması ile yumurta açığa çıkar. Kadın gebe kalmaz ise bu dönemden 14 gün sonra kadın adet görür. Ancak hormonal düzensizliklerde bu yumurta taşıyan kistler ya çatlamaz ya sabit kalır yada büyümeye devam eder. Bunlar basit kist yada folikül kisti dediğimiz kistleri oluşturur. Over kistleri belirti vermez. Genellikle adet gecikmesi ve düzensiz kanama şikayetleri ile kendini gösterir. Over dokusunda gerginlik oluşturarak o bölgede kasık ağrısı veya şişkinlik yapabilir.
Over kistleri özelikle adet gören kadınlarda görülür. Ailesinde over kanseri, rahim kanseri bulunan kadınlarda bu gruba girer. Çoğu over kisti iyi huyludur. Tek taraflı, düzgün yüzeyli olan kitleler iyi huylu iken; iki taraflı, katı yapışık, düzensiz yüzeyli ve hızlı büyüme eğiliminde olan kitleler büyük olasılıkla kötü huylu olabilirler. Kistlerin oluşum sebebi hormonal düzensizlikler ise infertilite görülebilir. Over kistlerinde gebelik oluşabileceği gibi gebelikte de kistler oluşabilir.
Over kistleri basit ise genellikle takip önerilir.Doğum kontrol hapları bu kistlerin küçülmesine sebep olabilir. İltehabi kistlerde düzenli antibiyotik tedavisi gerekir. 8-10 cm yi geçen yada küçük olduğu halde 3-4 aylık takipte sürekli büyüyen kistlerin ameliyat ile alınması gerekir. Menapozdan sonra oluşan kistler genellikle kötü huyludur. Kistlerin tekrarlanması kistin cinsine göre değişir.