Bu mesleğin amacı bal ve diğer arı ile alakalı tüm ürünlerin üretiminin sağlamasıdır. Ayrıca bu ürünlerin üretim sağlandıktan sonra da muhafazası, pazarlanması ve teknolojisinde çalışacak olan insanları yetiştirmektir.
Arıcılık mesleği yapanların okullarında gördükleri bazı dersleri sizlere yazalım.

  • Zirai botanik dersi
  • Analitik Kimya dersi
  • Zooloji dersi
  • Ayrıca arının zoolojideki yeri dersi de vardır.
  • Arı ekolojisi
  • Bal ve bal teknolojisi
  • Balmumu dersi
  • Arısütü üretimi
  • Propil üretimi
  • İşleme ile muhafaza yöntemleri
  • Bilgisayar ile programla dersleri

Arıcılık yapacak kişileri için gereken nitelikler vardır. Bu nitelikler arasından en önemlisi bu mesleğe duyulan bir ilginin olmasıdır. Bölüm dersleri olarak ise biyoloji ve zoolojiye mutlak ilgi duyulması ve sevilmesi gereklidir. Bu mesleği yapacak olan kişilerin mutlaka açık hava da çalışmaktan hoşlanması gereklidir. Ayrıca girişimci kişi özelliklerin de var olması gereklidir.
Arıcılık mesleğinden mezun olan kişilere Arıcılık Teknikeri unvanı verilmektedir. Bu tekniker ziraat mühendisinin gözetim ve denetimi altında arıların bakımı, arıların ırklarının gelişmesini sağlamak, bal, balmumu, polen ve arısütü gibi ürünlerin üretilmesi ve pazarlanması ile alakalı planların yapılarak yürütülmesini sağlamaktadır.
Arıcılık teknikerlerinin çalışma alanları oldukça çoktur. Öncelikle Tarım ve Köy işleri Bakanlıklarına bağımlı olarak buradaki Zirai Araştırma Enstitülerinde çalışabilirler. Bunun dışında ise arıcılık istasyonlarında, çiftçi eğitim şubelerinde de görev alabilmektedirler. Bunların dışında özel sektörde kendileri de arıcılık ile alakalı faaliyetlerini sürdürebilirler. Ayrıca özel sektör içinde bulunan arı yetiştirme birimlerinde de görev alabilme yetkileri vardır. Ancak bu işin en güzel noktası arıcılık mesleğinde kendi işini yapmak olacaktır. Bundan dolayı da arıcılık teknikeri olan kişiler kendi işlerini yaparlar.