El sanatları konusunda yetenekli olan ve takı tasarımını bir mesleğe dönüştürmek isteyen öğrenciler için üniversitede Takı Tasarımı eğitim almak iyi bir seçimdir. Bu bölümü seçen öğreciler genelde liseden itibaren kendilerini bu konuda eğitm almaya yönlendirirler. Çoğu; meslek liselerinde el sanatları eğitimi alır. Bu bölümün öğrencilerine ve mezunlarına sağladığı pek çok iş imkanı bulunur.

Üniversitede Takı Tasasırımı bölümünde okumak için üniversite sınavının ilk aşaması olan YGS'ye girmek yeterlidir. Bu bölüm YGS - 5 puan türü ile alım yapar. Çoğu üniversitede bölümün tam adı 'Kuyumculuk ve Takı Tasarımı' olarak geçer.

Takı Tasarımı bölümü 2 yıllık bir ön lisans eğitimi verir. 1. sınıfta takının temel malzemeleri ve mineralojisi ile ilgili derslerle birlikte yabancı dil ve bazı ana dersler ( Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili ) gibi dersler verilir. Mücevher malzemeleri ve süs taşları yapısıyla ilgili hem teorik hem uygulamalı dersler yoğunluktadır.
2. sınıfta Elmas ve İnci Bilgisi, Takı Yapım Teknikleri Kayıp Mum Tekniği ve Süsleme Teknikleri gibi tamamen uygulama üzerinde öğretilen dersler verilir.

Takı Tasarımı bölümü olan bazı üniversiteler:

Ankara Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Trakya Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniveristesi, Adnan Menderes Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Süleymen Demirel Üniversitesi, Mardin Artuklu Üniversitesi, Kastamonu Üniversitesi ve Hitit Üniversitesi.
Takı Tasarımı bölümünü öğrencileri ve mezunları çeşitli sektörlerde çalışma imkanı bulurlar. Genellikle üç büyük sektörde iş imkanı vardır. Bunlar; Kuyumculuk ve Mücevher sektörü, Madem sektörü ve Resmi Kurum sektörüdür.

Kuyumculuk ve Mücevher sektöründe kalifiye eleman olarak üretim bölümünde istihdam sağlanır. Tasarım ve el işçiliği ile üretimde direkt olarak bu bölüm mezunlarına ihtiyaç vardır.

Madem sektöründe doğal taş işlemecisi olarak ilgili bölüm mezunlarına ihtiyaç vardır. İşleme teknikleriyle ilgili bilgi sahibi oldukları için üretimi kolaylaştırırlar. Genelde teknik danışman görevinde olurlar. Pazarlamacı olarak da bu sektörde istihdam sağlanır.

Müzelerde arkeologlarla birlikte çalışabilirler. Darphanelerde üretim bölümü danışmanları olabiilrler. Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü'nde süs taşı uzmanı olarak görev alırlar. Kültür ve Turiz