Üniversitede yüksek puan almak kadar ilgi duyulan alanlar da önemlidir. Öğrencinin ilgi alanları; meslek seçiminde etkili olur. Sanatsal yönü ağır basan, televizyonculuğun kamera önüne ve arkasına ilgi duyan, sinema ile yakından ilgilenenler için üniversitede okunacak en ideal bölüm Sinema ve Televizyonculuk'tur.
Sinema ve Televizyonculuk bölümü; beyaz perdeye ve televizyona ilgi duyan kişileri kazandırarak bu alanların daha iyi ve kaliteli sektörler olarak yürütülmesini sağlamaktır. Bir Sinema ve Televizyon öğrencisi; gerektiğinde kamera başına geçip her türlü teknik ayrıntıyı gözden kaçırmadan sağlıklı bir şekilde çekim yapabilmeli iken gerektiğinde de ödüllü bir filmin başrol oyuncusunu canlandıracak kadar hazırlıklı olmalıdır.
İlgili bölüme girebilmek için sözel ağırlıklı bir ders çalışma programına sahip olmak gerekir. Üniversite sınavının ilk aşaması olan YGS'ye girerek 180 puan barajını aşıp ardından sözel ağırlıklı LYS'ye girerek bir puan türüne sahip olmak gerekir. Bu bölümün öğrenci alımı TS - 1 puan türü ile olur.
Sinema ve Televizyon bölümünün bulunduğu bazı üniversiteler şunlardır;
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Ordu Üniversitesi.
Sinema ve Televizyon bölümü 4 yıllık bir lisans programıdır. 4 yıl boyunca Sinema Tarihi, Televizyonculuk İlkeleri, Çekim Teknikleri, Görüntü ve Film Grameri gibi hem mutfakta hem sunumda gerekli olabilecek tüm dersler uygulamalı olarak alınır. Bu bölümde staj zorunluluğu vardır. Zorunlu staj olduğu için staj sigortasını okul karşılar.
Sinema ve Televizyon mezunları her türlü televziyon ve sinema sektörü içerisindeki faaliyetlerde görev alabilir. Bu sektörde çeşitli görevler vardır. Bilgi ve deneyimlere göre yapımcılık, yönetmenlik, senaristlik, reji görevlisi, ses kontrolcüsü, kamera asistanlığı, mekan şefi, sunuculuk gibi geniş bir yelpaze mevcuttur.
Sinema ve Televizyon mezununa verilen görev neye göre belirlenir? Bu sorunun cevabı gözlem ve yetenekle alakalıdır. İlk zamanlarda işveren tarafından gözlem yapılır ve bu kişi için en uygun pozisyonun hangisi olduğuna karar verilir. Bu süreçte yeteneklerini keşfettirebilmek de önemlidir. İlk zamanlarda mümkün olduğunca yeteneği ortaya çıkarabilecek işler için gönüllü olmak gerekir. Uzun vadede bu gönüllülüğün meyvesi alınabilir.