İktisadi ve İdari Bilimler fakültelerine bağlı olarak oluşturulan iktisat bölümleri ekonomik ve istatistiki verilerin yorumlamasını yapabilen ve bu yönde uygulamalar planlayabilen donanımlı personeller yetiştirmek için eğitim vermektedir.
İktisat bölümü, ekonometri ve işletme bölümleri ile birlikte ekonomi verilerinin değerlendirilmesi ve gerekli planların yapılabilmesi için teorik ve pratik eğitimler içermektedir. Bu bölüm mezunları Türkiye ve yurt dışında çeşitli şirketlerde görev alabilirler. İktisat mezunları, KPSS puanı ile devlet kadrolarında da çalışabilir.
İktisat mezunlarının öncelikli çalışma alanı ekonomi sektörüdür. Bununla birlikte sigortacılık, işletme ve bankacılık gibi alanlarda da yoğun bir şekilde iktisat bölümü mezunları görev yapabilir. İktisat bölümü mezunlarının İngilizce bilmesi onlara yönelik iş alanlarının kalitesinin artmasını sağlar. Bu nedenle bu bölüm mezunlarının İngilizce ve bir tane daha yabancı dil bilmesi oldukça faydalı olmaktadır.
İktisat bölümünden mezun olan kişiler, özel bankalarda ve devlet bankalarında, ekonomi ve istatistik şirketlerinde, sigorta şirketlerinde ve üniversitelerinde personel alarak çalışabilir. Üniversitede lisans eğitiminden sonra yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamlayan iktisat bölümü mezunları, akademisyen olarak görev yapabilmektedir.
İktisat bölümünden mezun olan kişiler, borsada da çalışabilmektedir. Bununla birlikte ekonomi danışmanlıklarında ulusal ve uluslararası şirketlerde iş imkanına sahiptir. İktisat mezunları devlet kurumlarında da maliye ve sigorta bölümlerinde de görev alabilir. İktisat mezunları, hukuk fakültesi öğrencileri ile birlikte idari yargı hakimliği ve maliye müfettişliği gibi kadrolarda da bulunabilir. Bu bölüm mezunlarının yüksek ortalamaya sahip olması devlet kurumlarında önemli kadrolarda bulunmasını sağlamaktadır.
İktisat bölümünün Türkiye genelinde her üniversitede bulunması, bu alanda birçok genci ilk etapta düşündürse de gerekli incelemelerin ve çalışmaların yapıldığında iktisat bölümü mezunlarının işsiz kalmadığının bilinmesi gerekir. Bu bölüm mezunlarının işletme, muhasebe, matematik gibi alanlarda eğitim görmesi çeşitli alanlarda çalışmalarına olanak sağlar.
Bu işlerin yanında pedagojik formasyon alma hakları da bulunan iktisat mezunları, özel kurumlarda öğretmen olarak da çalışabilir. İktisat bölümü mezunlarının Türkiye'nin önemli üniversitelerinden eğitim görmesi iş ve çalışma alanında onlara büyük bir avantaj sağlar.