Ülkemizin doğal afetlere açık bir konumda olması nedeniyle acil yardım ve afet yönetimi bölümü giderek popülerliğini artıran bir bölüm haline geldi. Ancak bu popülerliğe rağmen halen bu bölümden mezun olanların iş hayatlarının nasıl şekilleneceği yönünde çoğu kimsenin kafasında soru işaretleri var. Peki acil yardım ve afet yönetimi bölümü mezunları nerelere çalışabilir?
İş İmkanları
2009 yılında çıkan Acil Durum Yönetimi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile birlikte acil yardım ve afet yönetimi bölümü mezunlarının çalışma sahası tam olarak belirlenmiş durumdadır. Bu kanuna göre bölüm mezunları 4 yıllık eğitimleri neticesinde alacakları acil yardım ve afet yönetimi uzmanı diploması ile şu işlerde çalışabilmektedir;
Acil Durum Yönetimi Başkanlığı teşkilatı içerisinde bulunan merkez ve il şubelerinde yönetici, kısım şefi veya uzman olarak görev alabilirler.
İl Afet ve Acil Durum müdürlükleri içerisinde memur veya saha elamanı olarak görev alabilirler.
Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlüklerinde yine memur veya saha elemanı olarak görev alabilmektedirler.
Her türlü il, ilçe belediyelerine ait itfaiye müdürlüklerinde uzman veya yönetici konumunda çalışabilirler.
112 ambulans merkezlerinde uzman veya koordinatör olarak görev alabilirler.
5902 nolu kanun içerisinde belirlenmiş çerçeve niteliğinde faaliyet gösteren özel sektör kurumlarında çalışabilirler.
Kar amacı gütmeyen kuruluşlarda halkın bilinçlendirilmesi ve eğitimi gibi konularda faaliyet gösterebilirler.
Üniversitelerde akademik bir kariyer yapabilir ve iş hayatlarına bilim insanı olarak devam edebilirler.
Oldukça geniş bir iş imkanına sahip olan bölüm neticesinde açıkta kalma gibi bir durumun olmayacağı uzmanlarca sıkça belirtilmektedir. Ancak her üniversite seçim dönemi öncesinde konu hakkındaki son araştırmaların incelenmesi seçim yapacak olan kişinin faydasına olacaktır.
Maaş Standartları
Bir eğitim neticesinde karşılaşacağını iş imkanlarının yanı sıra bu işin sağlayacağı maaş da oldukça önemlidir. Peki acil yardım ve afet yönetimi bölümü mezunları çalışacakları işlerde ne kadar bir maaş ile karşı karşıya gelir?
Devlet kurumlarında KPSS neticesinde işe başlamanız durumunda 3 bin TL’lik bir maaş ile işe başlayabilirsiniz. Bu durumda uzman veya yönetici kadrosuna girmeniz sebebiyle bazı değişiklikler olabilir. Daha sonraki süreçte alacağınız kıdeme göre maaş standardınızda da değişimlere sebep olacaktır.
Özel sektörde çalışmanız durumunda da bu miktara yakın bir maaş ile işe başlayabilirsiniz. Gelecek 10 yıl içerisinde bu mesleğin giderek daha popüler olması ve uzman kişi sayı açığının artması beklenmektedir.