Her ne kadar tırnaklar benzer yapıda olsalar da zaman zaman görünümlerinde değişiklikler olur.
Tırnaklarınıza iyi bakın Tırnaklarınızı yememeye ve koparmamaya özen gösterin. Eğer çok su içinde kalıyorlarsa ellerinize mutlaka kauçuk bir eldiven geçirin. Tırnaklarınızı tam parmağınızın şeklinde kesin. Bu biraz ıslattıktan sonra daha kolaylaşacaktır. Kenarlarını yavaşça törpüleyin. Diyetlerinizde demir ve çinko içeren yiyecekleri bol tutun.
Beyaz benekler Beyaz benekler tırnakların geçirdiği ufak bir travma gibidir. Eğer düzenli olarak elinizle çalışıyorsanız çıkmaları daha büyük ihtimaldir. Fakat bazı insanlarda bu lekeler kalıtımsal olarak ta geçebildiği için doğuştan vardır. Bu beyaz lekeler tırnakların dışına taşmadığı, derinizde çıkmaya başlamadığı sürece hiçbir tedaviye ihtiyaç yoktur.
Çukurlaşma Bu tırnaklarınız yüksük gibi görünmeye başladığında ortaya çıkar. Kalıtımsal olabildiği gibi eklem iltihabı, egzama ve sedef türünden hastalıkların sonucunda da çıkıyor olabilir. Temel kuvvetlendirici kremler çukurlaşmayı ya da tümsekleşmeyi önleyebilir fakat her zaman değil…
Tırnak incelmesi Mantar hastalıkları ve özellikle sedef hastalıklarında kullanılan bazı cilt kremleri tırnakları güçsüzleştirebilir. Eğer enfeksiyon kendini tedavi ederse normale döner. Fakat kremlerde bir garanti yoktur. İncinme ya da yaşlanma da tırnakların güçsüzleşip incelmesine sebep olabilir.
Bölünme Tırnaklarınız taban derisinden ayrılıyorsa tırnağın beyaz kısmı genişliyormuş gibi görünür. Bu sedef hastalığından ya da deterjanların zararlı yanlarından olabilir. Kazayla kopan tırnakların sebebi genelde budur. Klavyede fazla yazı yazmakta buna neden olabilir.
Kara tırnaklar Kara tırnak ya da 'subungual haematoma' hastalığı aynı zamanda yaygın olan ilacının adıdır. Genelde tırnağın parmağın bir yere sıkışması yada ezilmesi ile olur.
Subungial ‘tırnak altı’, haematoma ise ‘yara’ anlamına gelir. Bu yara zamanla geçecektir. Fakat bazen hasarın geniş bir bölgede olması ile tırnak düşebilir fakat yeniden uzayacaktır. Tırnak çıkarken oluşacak baskı canınızı yakacaktır fakat tıbbi bir müdahale ile tırnakta açılacak ufak bir delik bunu hafifletir.
Kabarma Yatay kabarıklıklar yaşlanmanın bir imzasıdır ve orta yaşlarda belirmeye başlarlar. Bu kabarıklar tırnağın diplerinde oluşur ve zamanla genişler. Eğer bu çok problemli bir görünüm yaratıyorsa nazikçe zımparalı veya normal bir tırnak törpüsü ile giderilebilir.
Tırnaklarınızda oluşabilecek kabarıklar birde enine olabilir. Bunlara “kavalye çizgileri” denir. Sıcaklık değişimlerinde oluşur. Sıcaklık değişimi çeşitli hastalıklar, kalp krizi, zatürree ya da herhangi bir şok yüzünden yaşanabilir. Tırnağa alınacak bir darbede sebep olabilir. Bu çizgiler zamanla yok olacaktır. Tırnağınız ne kadar hızlı uzarsa o kadar çabuk yok olur.
Sarkan tırnak Bu insanın sebep olduğu bir tırnak problemidir. Çoğunlukla koparmak, ısırmak ya da etrafındaki derileri fazla kesmek herhangi bir enfeksiyona neden olabilir. Manikürünüzü çok sert ve derinden yapmanızda aynı probleme yol açacaktır. Tabiî ki bu sorunun sebebi yalnız insan faktörü değil. Soğuk havanın cildinizi kurutması ya da ellerinizin suda çok kalması sonucu da bunu yaşayabilirsiniz.
Mantar enfeksiyonları Bu tırnaklarınızın sarımsı, güçsüz ve ufalanmaya müsait hale getiren bir tür hastalıktır. Anlaşılması için tırnaktan kopan bir parçanın laboratuara yollanması yeterlidir. Tedavi için sorunun ne olduğunun çözülmesi çok önemlidir. Doktorunuza ya da güzellik uzmanınıza mutlaka danışın.