Sibirya Kurdu (Husky) Nedir?
Sibirya kurdu diğer adıyla Husky dayanıklı, küçük bir arabayı veya kızağı çekebilecek güçte olan bir köpek türüdür. Zeki, sosyal, aile fertlerine oldukça bağlı, oyun oynamayı seven köpeklerdir. Sibirya kurtları çok kolay öğrenebilirler ama kendilerince mantıksız bulduğu şeyleri kabul etmezler ve komutlara uymamak için inat ederler. Bu nedenle eğitim verilmesi zor bir ırk olarak bilinir. Buna rağmen çok çabuk öğrenir ancak eğitirken sabır ve tutarlılık gerekmektedir. Havalar çok sıcak olmadığı sürece koşup oynamayı tercih eden bir köpek türüdür. Çocuklarla da araları çok iyidir, onları sever ve korurlar.
Sibirya Kurdunun Özellikleri Nelerdir?
Sibirya kurtlarının genelde buz mavisi gözleri vardır. Ancak ürkütücü görünen gözlerine rağmen sevgi dolu bir hayvandır. Diğer köpekler gibi Sibirya kurtları da dillerinden terlerler. Özgürlüklerine düşkün oldukları için inatçılığıyla bilinirler. Sibirya kurtları gördüğü tüm canlılarla iyi geçinebilir ancak kuş, fare gibi küçük olan hayvanları avlama istekleri olabilmektedir. Sibirya kurtları aşırı sıcağı sevmezler, eksi 60 derece soğuğa dayanıklı hayvanlardır. Sibirya kurtlarının ömrü yaklaşık olarak 11-13 yıldır. Erkek Sibirya kurdunun ağırlığı 20-27 kilo arası, dişisinin ise 16-23 kilo arasındadır.
Sibirya Kurdunun Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Özgürce hareket etmeyi, koşup oynamayı seven Sibirya kurdu için apartman hayatı uygun değildir. Havalar onun için uygun şartlarda olduğu zaman sizin için çok iyi bir koşu arkadaşıdır. Tüyleri çok uzun olmadığı için düzenli olarak tüylerini fırçalamak gerekmektedir. Ancak tüyleri fırçalarken nazik olmak gerekir çünkü canı acırsa sinirlenebilir. Egzersiz yapmaya oldukça fazla ihtiyaç duyarlar. Tek başınayken oynamaktan hoşlanmazlar ve canı sıkıldığı için etrafındaki eşyaları kemirebilirler.
Sibirya Kurdunun Eğitimi Nasıl Olmalıdır?
Köpeğe eğitim verecek olan kişi sahibi, sahibine doğruyu gösterecek olan da eğitmendir. Köpeğe eğitimin nerde olacağı önemli değildir, aksine eğitim verilirken köpek farklı ortamlara girmelidir. Sibirya kurtlarında adaptasyon en az 2-3 yaşına gelmiş ve profesyonel bir eğitim görmüş köpeklerde mümkün olmaktadır. Köpek ne kadar küçük olursa eğitim de o kadar başarılı olmaktadır. Çünkü yaşlı bir köpek ona verilen komutu görev gibi algılayacak, genç bir köpek ise bunu bir davranış biçimi olarak algılayacaktır. Örneğin; birini koruma, yaşlılara yardım etme gibi.
Sibirya Kurtlarında Oluşabilecek Sorunlar Nelerdir?
Sibirya kurtlarının genele yayılabilecek önemli bir hastalığı yoktur. Küçük sağlık sorunları yaşayabilirler. Bunlar ise; gözde retina tabakasının zayıflaması, kirpiklerin gözü tahriş etmesi, katarakt, korneanın merkezinde beyaz lekeler belirmesi gibi hafif sorunlardır. Nadir görülen sorunlar ise; göz küresi içindeki sıvı basıncının artması, kalça kemiğinin anormal gelişmesi nedeniyle femür başının pelvik yuvaya rahatça oturmaması gibi problemlerdir.