Geven Otu Nedir?
Bilim dünyasının Astragalus ismi ile bildiği geven otu, Baklagiller familyasına dahil olan bir bitkidir. Faboideae alt tabakasının kapalı tohumlular grubunda yer almaktadır. Ayrıca sınıfı ise iki çeneklilerdir. Yerleştiği ve yaygın olarak bulunduğu noktalarda birçok türü olan bitkinin, kalıcı olduğu alanda 2000 ayrı türe dönüştüğü tespit edilmektedir. Bu nedenle 2000 bin ayrı geven otundan bahsetmek mümkündür. Otsu ve küçük çalılıklar şeklinde görülen geven otu, kökleri sert ve nişastalı bir yapıya sahiptir. Tatlı ve şekerimsi bir yapıda olmasının sebebi nişastalı içeriğidir. Bununla beraber geven otunun üzerinde bulunan meyvelerine ise badıç ismi verilmektedir.
Geven Otu Nasıl Yetiştirilir?
Geven otunun çoğunlukla güneşli iklimleri tercih ettiği bilinmektedir. 30-45 cmboylarına ulaşabilen bitkinin bir yıllık otsu bir bitki olduğunu söylemek doğrudur. Yetişebilmesi için iklimin zorlu olması sorun teşkil etmemektedir. Çoğunlukla çok sıcak ve de çok soğuk ortamlarda büyüyebilmektedir.
Toprak seçimi daha çok çorak araziler olan geven otunun, dağlık alanlarda bolca bulunduğu görülmektedir. Tercihe bağlı olarak otlak, çimenlik yerlerde de yetiştirilebildiği bilinmektedir. Kökleri 4 metreye kadar ulaşabilen geven otunun çok fazla suya ihtiyacı yoktur. Zor iklim koşullarında yetişebilmesi bu nedenle kolay olmaktadır. Mevsimi geldiğinde beyaz, mor ve mavi çiçekler açan bitki, kabuklu meyve verebilmektedir.
Geven Otu Nasıl Kullanılır?
Geven otunun kökleri, gövdesi, yaprakları ve çiçekleri ayrı ayrı tüketilebilmektedir. En yaygın kullanım alanının ilaç sanayisi olması ise şifalı olduğunun kanıtıdır. Bu nedenle ilaçların içeriği için büyük alanlarda üretilip kullanılabilmektedir. Bitkinin kendisini kurutarak taze olarak tüketmeniz mümkündür. Bunun yanında parçalara ayırarak yemeklere ve çorbalara karıştırmanız da fayda sağlayacaktır. Anavatanı olan Asya’da öğütülerek tüketilen geven otunun özel bir baharat olarak yemeklerde kullanıldığı dikkat çekmektedir.
Geven Otu Merhem Olarak Nasıl Kullanılır?
Geven otunu ilaç sanayine gerek kalmadan kendiniz de kullanabilirsiniz. Her türlü yaralanma için çare olabilen bitki, hazırlanıp merhem olarak tüketilebilmektedir. Bunun için bir çorba kaşığı öğütülmüş geven otunu çay tabağına almalısınız. Üzerine bir tatlı kalığı bal ilave etmelisiniz. Karıştırıp merhem kıvamına getirmelisiniz. İstenilen macun kıvamını aldığında yaranın üzerine uygulayabilirsiniz. Hazırladığınız merhemi açık ve kanayan yaralar üzerine uygulamamalısınız. Aksi halde enfeksiyon kapma ihtimaliniz olabilir.
Geven Otu Çay Olarak Nasıl Kullanılır?
Geven otu yurt dışında her ne kadar farklı yöntemlerle tercih ediliyor olsa da Anadolu’da demleme çay olarak tüketilmektedir. Bitki çaylarının demleme usulüyle çok daha etkili olduğuna inanıldığı için geven otu da bu şekilde kullanılmaktadır. Bir bardak kaynar suyun içerisine bir yemek kaşığı geven otu atıp demlenmesini beklemelisiniz. 10 dakika sonra süzüp içebilirsiniz. Aynı çayı yalnızca köklerini kullanarak da tercih edebilirsiniz. Geven otu, başlı başına fayda sağlayan bir bitkidir.
Geven Otunun Faydaları Nelerdir?
Geven otunun bilinen en genel faydası bağışıklık sistemini güçlendirmesidir.Dolayısıyla başta kanser olmak üzere tüm hastalıklara karşı vücudunuzun gücünü artırmaktadır. Vücuda yerleşen virüs, bakteri ve mikroplara karşı beyaz kan hücrelerini yenileyen bitki, hastalıklara karşı mücadele etme gücünüzü de yükseltecektir. Yaşlanma hücreleri üzerinde büyük bir etkiye sahip olan geven otu, cildin buruşmasını geciktirmektedir.