Türkçeye çevrildiğinde "çatallı istifleyici" denebilir. İş dünyasında insan gücünün yapamayacağı derecedeki ağır yüklerin taşınması ve dizilmesi için kullanılan bir iş makinesi türüdür.Bu makinelerin yük taşıma kapasiteleri yarım ton ile kırk ton arasında değişim göstermektedir.
Forkliftin özellikleri nelerdir?
Forkliftler yapılışları gereği uzun mesafeli taşıma işleri değil kısa mesafe içindeki taşımacılık işleri için uygundur.Kamyonlardan veya tırlardan yükleme alınmasında ya da boşaltma sırasında da oldukça önemli bir yeri olan forkliftler genellikle 3 veya 4 metre yukarıya kaldırma görevinin üstesinden gelebilirler.Direksiyonları direkt olarak arka tekerleğe bağlıdır. Aracın dönme işlemi arka tekerleklerle sağlanır.Normalde dört tekerlekli üretilen forkliftler, kolay hareket edebilme adına üç tekerlekli olarak da üretilebilmektedir
.
Forkliftler kullanılırken kapalı alanlarda 5 km, açık alanlarda da 10 km hızlı gidilmelidir. Toprak yolda kullanması çok güç olan forkliftlerle trafiğe çıkmak yasaktır. Ancak limanlarda, şantiye ve depolarda sıkça kullanıldığı görülür.Genel anlamda otomobil mantığı ile çalışan bu makineler için de alınması gereken ayrı bir ehliyet sınıfı bulunmaktadır. Sadece forklift operatörleri tarafından kullanılması gerekmektedir.Kısacası forklift makineleri işletmeler için oldukça önemlidir, birçok kişinin saatler boyu yapacağı işleri birkaç dakikada tamamlayabilirler. Hem zamandan hem de sağlıktan ödün verilmemesini sağlarlar.
Forkliftlerin bakımı nasıl yapılır?
Her makinesi olan araç gibi forkliftler de düzenli olarak bakıma ihtiyaç duyarlar. Günlük veya haftalık olarak bakım yapılabilir. Günlük bakımda dikkat edilmesi gereken unsurlar şunlardır:
• Lastik bakımı• Yakıt göstergesi kontrolü• Motor yağı kontrolü• Kaldırma sistemleri kontrolü• Radyatör kontrolü• Elektrik devre kontrolü• Motor kontrolü• Hidrostatik sistem kontrolüAylık yapılması gereken bakımlarda ise forkliftin motor yağı ve yakıt filtresine bakılır, radyatör ve motor bağlantı noktalarının kontrolü yapılır, kaldırma ve direksiyon kısmının çalışması kontrol edilir.
Forklift kullanılırken uyulması gereken hususlar
Forklift kullanımında bazı iş güvenliği kuralları bulunmaktadır. Bu kurallar ise aşağıdaki gibi sıralanabilir:
1) Forklifti sadece yetki sahibi, uzman ve ehliyeti bulunan kişiler kullanmalıdır.
2) Forkliftler kendi kapasitelerine uygun olarak kullanılmalıdır. Amaç dışında kullanılmamalıdır.
3) Forklifti kullanırken koruyucu her türlü eşya kullanılmalıdır.
4) Günlük ve aylık bakımlar aksatılmamalıdır.
5) Forklifti kullanan kişi güvenlik kurallarına uymalıdır.
6) Hız sınırı aşılmamalıdır. Trafiğe çıkılmamalıdır.
7) Forkliftler insan taşıma aracı olarak kullanılmamalıdır.
8) Rampa yerlerde dönüş veya istifleme yapılmamalıdır.
9) Güvensiz yükler taşınmamalıdır.
10) Yükler forklifte düzgün bir biçimde yerleştirilmelidir.
11) Yükler çok yükseğe taşınırken dikkatli olunması gerekmektedir.
12) Forklift görevini tamamladıktan sonra güvenli bir yere park edilmelidir.
Forklift çeşitleri nelerdir?
Forkliftler güç kaynaklarına göre LPG'li, dizel veya elektrikli şekillerde bulunabilir. LPG ile çalışan modeller genellikle daha az yük taşımak isteyen firmaların tercihidir. Kapalı alanlar için uygun değildir ancak çevreyi az kirleten bir model olduğundan oldukça tercih edilir.Dizel forkliftler ise fazla ağırlıkları taşıyabilemektedirler. Genellikle çok sesli aletler olduklarından açık sahada kullanılırlar.Elektrikli forkliftler üç veya dört tekerlekli olarak sürücünün oturarak kullandığı modellerdir. Benzinli forkliftler ise maddi açıdan çok tercih edilebilir değildir. Akülü bataryalı çeşitler ise sessiz çalışan, genelde kapalı alanlarda kullanılan modellerdir.Reach Truck denen forklift çeşidi ise dar koridorlar için gerekli bir model ismidir. Bunlara sık depolama forkliftleri de denir. Transpalet denen forklift çeşitleri genelde kapalı ortamlarda kullanılan küçük ve motorsuz modellerdir, insan gücü ile kullanılır.Sideloaders da denen yandan yükleyici forkliftler konteyner ve benzeri geniş ya da uzun yükleri taşımada gerekli modellerdendir. Teletrucks çeşidindeki makineler ise performans açısından yüksek olan uzman sayılan makinelerdir.