Meslekler zaman içinde değişmiştir. Bazı meslekler kaybolmuş, bazıları isim değiştirmiştir. İnsanların ihtiyaçları farklılaştıkça farklı meslekler ortaya çıkmıştır. Bazı meslekler ise teknolojik gelişmelerin sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Mesela bilgisayarın icat edilmesine bağlı olarak birçok meslek ortaya çıkmıştır. Bilgisayar programcılığı, bilgisayar mühendisliği bunlardan birkaçıdır. Otomobilin icadı ile oto tamirciliği, şoförlük gibi birçok meslek ortaya çıkmıştır.
Zaman içinde kaybolan ya da değişen meslekler de vardır. Keçecilik eski bir meslektir. Keçe, yünün, ıslak ortamda çiğnenip dövülerek liflerinin birbirine kaynaşmasıyla elde edilen ve örtü, çadır, giysi yapımında kullanılan kaba kumaştır. Günümüzde fabrikalarda işlenen kumaşlar kullanıldığı için keçecilik önemini yitirmiştir. Nalbantlık, At, eşek gibi binek ve hizmet hayvanlarının ayaklarına koruma amacıyla nal çakma işine denir. Günümüzde ulaşımda at, eşek kullanılmadığı için nalbantlık mesleği kaybolmuş denecek kadar azalmıştır.
Çömlekçilik topraktan yapılan ve pişirilerek sağlamlaştırılan kap, tencere yapma işidir. Günümüzde topraktan yapılan kaplar fazla kullanılmamaktadır. Mutfak eşyalarının yapımında kullanılan malzemelerdeki değişime bağlı olarak kalaycılık da önemini yitirmiştir.
Öğretmenlik çok eski bir meslektir. Eskiden öğretmene muallim deniyordu. Doktorluk yine adı değişen mesleklerimizdendir. Eskiden doktora hekim denirdi ve bu kadar alt dalı yoktu. Faytonculuğun yerini taksicilik almıştır.Marangozluk, demircilik, çiftçilik gibi meslekler ise eskiden beri değişmeyen mesleklerdir.
Eskiden önemli bir meslek olan ağaç oymacılığı ve hattatlık ise günümüzde hobi olarak yapılmaktadır. Urgancılık, taş işçiliği, semercilik de önemini yitiren mesleklerdendir.