Lipozom, bir hücre zarı ile aynı malzemeden yapılmış küçük bir kabarcık (kesecik) ‘dir. Lipozomlar ilaçlarla doldurulabilir ve kanser ve diğer hastalıklara yönelik ilaçları vermek için kullanılabilir.
Membranlar genellikle bir kafa grubuna ve bir kuyruk grubuna sahip olan moleküller olan fosfolipidlerden yapılır. Baş suya çekilir ve uzun bir hidrokarbon zincirinden yapılan kuyruk su ile itilir.
Doğada, fosfolipitler iki katmandan (iki tabakalı) oluşan stabil membranlarda bulunur. Su mevcudiyetinde, kafalar suya çekilir ve suya bakan bir yüzey oluşturacak şekilde sıralanır. Kuyruklar su ile itilmektedir ve sudan uzak bir yüzey oluşturmak için sıraya girmektedir. Bir hücrede, bir kafa kafaları hücrenin dışına bakar, çevrede suya çekilir. Hücrenin içindeki başka bir kafa tabakası, hücrenin içindeki su tarafından çekilir. Bir tabakanın hidrokarbon kuyrukları, diğer tabakanın hidrokarbon kuyruklarına bakar ve birleşik yapı bir çift tabakayı oluşturur.

Membran fosfolipitleri bozulduğunda, kendilerini çift katman veya tek tabaka olarak normal bir hücreden daha küçük olan küçük küreler halinde yeniden birleştirebilirler. İki tabakalı yapılar lipozomlardır. Tek tabakalı yapılara miseller denir.
Plazma zarındaki lipidler, fosfatidiletanolamin ve fosfatidilkolin gibi başlıca fosfolipidlerdir. Fosfolipidler, hidrofobik olan molekülün hidrokarbon kuyruğu ile amfifiliktir; kutup başı hidrofilik. Plazma zarı her iki tarafta sulu çözeltilerle karşılaştıkça, fosfolipidleri bunu, hidrofobik kuyruklar birbirine bakacak şekilde bir fosfolipit çift tabakası oluşturarak yerleştirir.
Lipozomlar, karışık lipit zincirleri (yumurta fosfatidiletanolamin gibi) veya DOPE (dioleoilfosfatidiletanolamin) gibi saf yüzey aktif madde bileşenlerine sahip doğal olarak türetilmiş fosfolipitlerden oluşabilir. Genellikle lipozomlar, tanım olarak değil, bir sulu çözelti çekirdeği içerir; hiçbir sulu malzeme içermeyen lipid kürelere miseller denir, ancak sulu bir ortamı kapsayacak şekilde ters miseller üretilebilir.
Lipozom ismi iki Yunanca kelimeden türetilmiştir: ‘Lipos’ yağ anlamına gelir ve ‘Soma’ vücut anlamına gelir. Bir lipozom, tek katmanlı veya çok katmanlı yapı olarak çeşitli boyutlarda oluşturulabilir ve adı, yapısal yapı taşları, fosfolipitler ve büyüklüğü ile ilgili değildir. Aksine, Nanosome terimi, boyutlarıyla ilişkilidir ve düşük nanometre aralığında özel lipozomları göstermek için 1990’ların başlarında ortaya çıkmıştır; lipozom ve Nanozom eş anlamlı değildir. Genellikle lipozom, su gibi lipofobik içeriklere sahip değildir.
Lipozomlar ilk olarak 1961’de İngiliz Hematolog Dr Alec D Bangham FRS tarafından (1964’te yayımlanan) Babraham Enstitüsü’nde Cambridge’de tanımlanmıştır. Bangham ve RW Horne, kuru fosfolipidlere negatif leke ekleyerek enstitünün yeni elektron mikroskobunu test ettikleri zaman keşfedildiler. Plazmamaya olan benzerlik açıktı ve mikroskop resimleri, iki tabakalı lipit yapısı olan hücre zarının ilk gerçek kanıtıydı.