ADAÇAYI: 1 bardak kaynar suya, 2-10 gr ufalanmış bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.

Adaçayı toz haline getirilir, günde 3 defa 0,5-3 gr içilir.

OĞULOTU YAPRAĞI: 1 bardak kaynar suya, 4-10 gr ufalanmış yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde 3 bardak içilir. Yapraklar toz haline getirilir, günde 3-4 defa 1-4 gr içilir.

Tohumundan günde 3 defa 3 gr içilir.

Taze bitki sıkılır, suyundan yarım fincan içilir.

KANTARON: 1 bardak suya, 4-10 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2 bardak yemeklerden ev vel içilir.

Bitki toz haline getirilir, günde 2 defa yemeklerden evvel 0,5-2 gr içilir.

PAPATYA: 1 bardak kaynar suya, 2 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, sabahları aç karna 1 bardak içilir.

Papatya haşlanır, lapa haline getirilip üzerine oturulur.

NANE YAPRAĞI (KURU): 1 bardak kaynar suya, 8-10 gr yap rak konur, 10 dk bekletilir, günde 2 bardak içilir. Yapraklar toz hali ne getirilir, günde 3 defa 1-4 gr içilir.

KIMYON: 1 bardak kaynar suya, 4-10 gr kimyon konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Kimyon toz halinde günde 3-5 defa 0,5-1 gr içilir.

KIŞNIŞ: 1 bardak kaynar suya, 6 gr kişniş konur, 10 dk bekletilir, günde 3 defa 1 bardak içilir. Kiş niş toz halinde günde 3 defa 0,5-1 gr içilir.

ÇOBAN ÇANTASI: 4 bardak soğuk suya, 4 tatlı kaşığı ufalanmış bitki konur, 8 saat bekletilir, 1 günde tüketilir.

1 bardak kaynar suya, 1 tatlı kaşığı ufalanmış bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 3-4 bardak içilir.

ÖKSE OTU : 1 bardak kaynar su ya, 2-4 gr kuru yapraklı dallardan veya tohum konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Bitki-tohum toz haline getirilir, günde 1-1,5 gr içilir.

EKŞİ YONCA - KÜÇÜK KUZU KULAĞI: 1 bardak kaynar suya, 1 tadı kaşığı bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2 bardak içilir.

KIRLANGIÇ OTU: 1 bardak kaynar suya, 2-6 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, yemeklerden önce 1 bardak içilir. Aynı miktar 5-10 dk kaynatılarak da kullanılabilir.

DERE OTU TOHUMU: 1 bardak kaynar suya, 1 tatlı kaşığı çekilmiş tohum konur, 10 dk bekletilir, süzülür, 1 günde tüketilir.

MELEK OTU KÖKÜ: 1 bardak kaynar suya, 10-20 gr ince kıyılmış kök konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Melek otu kökü toz haline getirilir, gün de 3 defa 0,5-1 gr içilir.

AMBERİ PARİS KÖKÜ: 1 bardak kaynar suya, 4 gr kök veya kök kabuğu konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.

AHUDUDU YAPRAĞI: 1 bardak kaynar suya, 10 gr yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.

BALDIRI KARA: 1 bardak kay nar suya, 4-6 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, balla tatlandırılır, günde 2-3 bardak içilir. Birkaç gün devam edilir.

KANARYA OTU: 1 bardak kay nar suya, 10 gr bitki konur, 10 dk bekletilip içilir.

MARUL TOHUMU: Marul tohumu toz haline getirilir, günde 5-6 gr içilir.

MİNE ÇİÇEĞİ: 1 bardak kaynar suya, 10 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, çay gibi içilir.

ASLAN KUYRUĞU: 1 bardak suya, 1 tatlı kaşığı bitki konur, 8-10 saat bekletilir, 1 günde yudum yudum, içilerek tüketilir.

Aslan kuyruğu toz haline getiri lir, günde 1 gr içilir.

KEBERE: 1 bardak kaynar suya, 4-6 gr bitki tomurcuğu konur, 10 dk bekletilir, günde birkaç bardak içilir.

1 bardak kaynar suya, 4-6 gr kök kabuğu konur, 10 dk kaynatılır, günde birkaç bardak içilir. Kökünün kabuğundan şurup yapılıp içilir.

ŞERBETÇİ OTU ÇİÇEĞİ: 1 bardak kaynar suya, 2-4 gr çiçek konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.

BALLI BABA: Ballı baba şurubu yapılıp içilir.

TARHUN: 1 bardak kaynar suya, 4 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 3 bardak içilir.

TIBBI NERGİZ-TIBBI ÖKÜZ GÖZÜ-AYNI SAFA ÇİÇEĞİ: 15 gr bitki toz haline getirilir, 75 gr su içerisinde kapalı bir şişede sık sık çalkalayarak karanlık bir yer de 10 gün bekletilir, (tentür) süzülür, günde 2-3 defa 30 damla içilir.

BİBERİYE: 1 bardak kaynar su ya, 10 gr biberiye konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Biberiye toz haline getirilir, günde 3 defa 1-4 gr içilir.

MAYDANOZ TOHUMU: 1 bar dak kaynar suya, 4-10 gr tohum konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.

1 bardak suya, 10 gr maydanoz konur, 5 dk kaynatılır, 10 dk bekletilir, günde 3-4 bardak içilir.

ÇAN ÇİÇEĞİ: 1 bardak kaynar suya, bir miktar bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.

LİMON OTU: 1 bardak kaynar suya, 4-6 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.

KÖK BOYA KÖKÜ: 1 bardak kaynar suya, 6 gr bitki kökü konur, 10 dk bekletilip içilir.

Kökler toz haline getirilir, günde 2-5 gr içilir.

SU YONCASI: 1 bardak kaynar suya, 4-6 gr yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak ye*meklerden önce içilir. Su yoncası yaprakları toz haline getirilir, günde 3 defa 0,2-1 gr hap halinde içilir.

Su yoncası, üzerlik otu, centiyane çiçeği-kökü ve yaban mersini meyvesinin karışımından çay gi bi haşlanıp içilir.

ÇEMEN: Çemen toz halinde, bal ve tereyağı ile macun yapılıp yenilirse (adet öncesi, sancılarını giderir).

KARA PELİN: 1 bardak kaynar suya, 1-6 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, balla tatlandırılır, gün de 2-3 bardak içilir.

SU KARANFİLİ KÖKÜ: 1 bardak kaynar suya, 10-12 gr kök konur, 10 dk bekletilip içilir. Su karanfili kökü-maydanoz kö kü ile beraber de kullanılabilir.

ÇUHA ÇİÇEĞİ: Genç kızlarda adet zorlukları ve bunun neticesi meydana gelen yarım baş ağrısı (migren) ve baş dönmelerinde. 1 bardak suya, 4-6 gr kök konur, 10 dk kaynatılır, günde 3 bardak içilir.

GİLABURU MEYVESİ: 1 bardak kaynar suya, 4-6 gr kuru meyve konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.

FRENK KİMYONU-KERAVİYE: 1 bardak kaynar suya, 4-10 gr keraviye konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.

HAYIT TOHUMU: 1 bardak kaynar suya, 4-10 gr tohum konur, 10 dk bekletilip içilir.

ÜZÜM YAPRAĞI: 1 bardak kay nar suya, 10 gr kuru yaprak konur, 10 dk bekletilip içilir.

ISIRGAN OTU: 1 bardak kaynar suya, 4-10 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak yemek aralarında içilir.