Bitkisel Receteler
Bağırsak Bozukluğu İçin Bitkisel Reçeteler
Bilgiler :
YABANİ DOMUZ DİKENİ: 1bardak suya, 5 gr bitki konur, 5-10 dk kaynatılır, yatarken yarım Fincan içilir.
MUŞMULA: Çekirdeği çıkarılmış 100- 200 gr ham meyve ezilir, süt veya şekerle karıştırılıp yenilir. 2 bardak suya, 100 gr muşmula parçalanıp konur, 15-20 dk kaynatılır, soğuyunca süzülür, şekerle tatlandırılıp içilir.
ADAÇAYI: 1 bardak kaynar suya, 2-10 gr ufalanmış bitki konur, 10 tik bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Adaçayı toz haline getirilir, günde I defa 0,5-3 gr içilir.
REZENE: 1 bardak kaynar suya, 4 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Rezene toz haline getirilir, günde birkaç defa 0,5-1 gr içilir.
ZENCEFİL TOZU: 1 bardak kay nar suya, 1 çay kaşığı zencefil konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Zencefil toz halinde günde 3 defa 0.5-1 gr şekerle yenilir.
ZENCEFİL KÖKÜ: Zencefil çay gibi kaynatılır, günde 2-3 bardak içilir.
KİMYON: 1 bardak kaynar suya, 4-10 gr kimyon konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Kimyon toz halinde günde 5-6 defa 0.5-1 gr içilir.
BEŞ PARMAK OTU: 1 bardak kaynar suya, 5 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, 1 günde tüketilir (bağırsak nezlesinde).
YAVŞAN OTU: 1 bardak kaynar suya, 1 tatlı kaşığı bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 3-4 bardak içilir. Taze bitki sıkılır, suyundan günde 40-60 gr içilir.
BALLI BABA ÇİÇEĞİ: 1 bardak kaynar suya, 4 gr kuru çiçek konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
LAHANA YAPRAĞI: Lahana yaprakları salata olarak yenilir. Lahana yaprakları sıkılır, elde edilen sudan günde 2-3 bardak içilir.
ACI PELİN-BÜYÜK PELİN: 1 bardak kaynar suya, 1-6 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, balla tatlandırılır, günde 2-3 bardak içilir. Pelin otu toz haline getirilir, gün de 1-2 gr içilir.
AK-KARA KIZIL AĞAÇ: 2 bardak suya, iyice dövülmüş 20-30 gr ağaç kabuğu veya ağaçlanmış kozalak konur, 20 dk kaynatılır, soğuyunca süzülür, yemeklerden önce günde 4-5 defa 1 kaşık içilir.
KAFESLİ SAPSIZ DİKEN: 1 bardak kaynar suya, 8-10 gr ince kı yılmış kök konur, soğuyunca süzülür, günde 1 bardak azar azar içilir.
LABADA KÖKÜ: 1 bardak suya, 10 gr ince kıyılmış kök konur, 5-10 dk kaynatılıp içilir. Labada kökleri toz haline getiri lir, günde 1-3 gr içilir.
AMBERİ PARÎS KÖKÜ: 1 bardak kaynar suya, 4 gr kök konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Amberiparis meyvelerinden şurup yapılarak içilir.
ÇİLEK YAPRAĞI: 1 bardak kay nar suya, 6-10 gr kök, sap konur, 10 dk bekletilir, günde 3-5 bardak içilir. 1 bardak kaynar suya, 20 gr yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde 3-4 bardak içilir. Kök, sap ve yapraklar toz haline getirilir, günde 3 defa 4 gr içilir.
CİĞER OTU: 1 bardak kaynar suya, 2 kaşık bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2 fincan içilir.
ÇEMEN TOHUMU: 1 bardak suya, 10 gr tohum konur, 5-10 dk kaynatılır, günde 2-3 bardak içilir. Tohum toz halinde günde birkaç defa 0.5-1 gr yemekten evvel içi lir. Balla yenilirse daha faydalı olur.
SİKLAMEN SOĞANI: Siklamen soğanı doğranır bir bez arasında göbek altına bağlanır (bağırsaklardaki gürültüyü keser).
BEYAZ DUT YAPRAĞI: 1 bardak kaynar suya, 10 gr yaprak konur, 10 dk bekletilip içilir.
SALATALIK: Salatalık sıkılır, suyundan günde 1-2 bardak içilir.
MEŞE PALAMUDU: 1 bardak suya, 3-4 gr kavrulmuş pelit tozu konur, 5-10 dk kaynatılır, süzülür, bal veya şekerle tatlandırılır, günde 2-3 bardak içilir.
MENEKŞE: 1 bardak kaynar su ya, 20 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir (bağırsaklardaki ağırlıkta).
MİNE ÇİÇEĞİ: 1 bardak kaynar suya, 10 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, çay gibi içilir. MUZ: Bol miktarda muz yenilir.
MÜRVER ÇİÇEĞİ (AĞAÇ MÜRVERİ): 1 bardak kaynar su ya, 8-15 gr çiçek veya yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
MÜRVER AĞACI KABUĞU: 1 bardak suya, 8-15 gr kabuk konur, 10 dk kaynatılır, günde 2-3 bardak içilir.
CÜCE MÜRVER: 1 bardak kay nar suya, 10 gr yaprak veya kök konur, 10 dk bekletilip içilir.
PEKMEZ: Bir miktar pekmez, süt ve bir miktar bademle beraber içilir (bağırsakları güçlendirir).
SAPARNA KÖKÜ: 1 bardak kay nar suya, 4-10 gr kök, sap konur, 10 dk bekletilir, günde 3 bardak içilir (bağırsak ifrazını artırır).
SERVİ KOZALAĞI: 1 bardak su ya, 4-6 gr kozalak konur, 20 dk kaynatılır, yemek aralarında 1 fincan içilir (bağırsakları güçlen dirici).
YABANİ ÜVEZ AĞACI KABUĞU: 1 bardak suya, 10 gr kabuk konur, 10 dk kaynatılır, günde birkaç defa 1 kaşık içilir.
ASLAN KUYRUĞU: 1 bardak suya, 1 tatlı kaşığı bitki konur, 8-10 saat bekletilir, 1 günde yudum yudum içilerek tüketilir.
TAFLAN: Taze taflan meyvelerinden yapılan şurubundan içilir.
SABUN OTU KÖKÜ: 1 bardak suya, 12 gr kök konur, 10 dk kaynatılır, günde 2 bardak içilir.
1 bardak kaynar suya, 10 gr yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde 2 bardak içilir.
AMBER KABUĞU: 1 bardak kaynar suya, 10 gr kabuk konur, 10 dk bekletilir, günde 3 defa 1 bardak içilir.
MÜBAREK DİKENİ: 1 bardak suya, 10 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2 bardak içilir.
TARÇIN KABUĞU: Tarçın kabuğu çay gibi kaynatılıp günde 2 - 3 bardak içilir.
TARÇIN TOZU: 1 bardak kaynar suya, 1 çay kaşığı tarçın konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Tarçın tozundan günde birkaç defa 0,10-0,40 ğr şekerle yenilir (üşütme sebebi ile bağırsakların çalışmaması halinde (atonide).
TIBBI NERGlZ-TIBBİ ÖKÜZ GÖZÜ-AYNI SAFA ÇİÇEĞİ: 1 bardak kaynar suya, 5 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
BAL MUMU: Günde 1-10 gr kadar bal mumu içilir.
KAOLEN: Bağırsak bozukluklarında, bağırsak filorasını düzeltmek için kullanılır. 1 bardak suda 4 gr eritilip içilir.
HAVACIVA KÖKÜ: 1 bardak kaynar suya, 4-10 gr kök konur, 10 dk bekletilip içilir.
MUGAYLAN DİKENİ TOHUMU: Mugaylan dikeni tohumu toz haline getirilir, günde 12 gr içilir.
KRAL OTU KÖKÜ: 1 bardak kaynar suya, 2 gr kök konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Kökler toz haline getirilir, günde 3 defa 1 gr içilir.
MAHMUDE KÖKÜ: Mahmude kökü toz haline getirilir, günde 0.50-1 gr hap halinde veya kaşe içinde alınır.
MUŞMULA: Muşmula çekirdeği çıkarılmış 100-200 gr ham meyve ezilir, süt ve şekerle karıştırılıp yenilir. 2 bardak suya, 100 gr muşmula parçalanıp konulur, 15-20 dk kaynatılır, soğuyunca süzülür, şekerle tatlandırılıp içilir.
ÖKÜZ GÖZÜ: 1 bardak kaynar suya, 10 gr çiçek konur, 30 dk bekletilir, günde 3 defa 1 fincan içilir.