Bitkisel Receteler
Bağırsak İltihabı İçin Bitkisel Reçeteler
Bilgiler :
ClVANPERÇEMl: 1 bardak kay nar suya, 10 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
AYRIK KÖKÜ: 1 bardak suya, 4-10 gr kök konur, 10 dk kaynatılır, günde 2-3 bardak içilir.
ASLAN DIŞI-KARA HİNDİBA: 1 bardak kaynar suya, 10 gr ince kıyılmış kök konur, 10 dk bekletilir, günde 1-2 bardak içilir 1 bardak suya, 10 gr taze aslan dişi yaprağı konur, .5-10 dk kaynatılır, günde 1-2 bardak içilir. Veya 1 kilo suya, 25 gr ince kıyılmış kök, 1 avuç mercimek, 10 gr meşe kabuğu konulup 20 dk kaynatılır, bu sudan sabah akşam 1 bardak içilir. Bu terkip bağırsak iltihabından meydana gelen kan lı balgamlı ishali keser.
ÇAY: 1 çay kaşığı çay toz haline getirilip içilir.
MEYAN KÖKÜ: 1 bardak kaynar suya, 10 gr dövülmüş kök konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 badak içilir (ince bağırsakta) Meyan kökü toz haline getirilir, günde birkaç defa 0,5 -1 gr içilir. POLEN: Polen kür halinde kullanımlarda günde 15-20 gr alınır 15 gün devam edilir 1 hafta ara verilir. Böylece bir müddet devam edilir. Devamlı kullanımlar da günde 2-4 gr içilir.
HAVUÇ TOHUMU: 1 bardak kaynar suya, 10 gr tohum konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Havuç tohumu toz haline getiri lir, günde 1-3 gr içilir. Günde 1 bardak havuç suyu içilir.
TARÇIN TOZU: 1 bardak kaynar suya, 1 çay kaşığı tarçın konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
Tarçın tozundan günde birkaç defa 0,10-0,40 gr şekerle yenilir.
TARÇIN KABUĞU: Tarçın kabuğu çay gibi kaynatılır, günde 2-3 bardak içilir.
TARÇIN YAĞI: Tarçın yağı gün de 2-5 damla şekerle alınır.
PÎÇ KENEVİR: 1 bardak kaynar suya, 1 kaşık dövülmüş kenevir konur, 10 dk bekletilir, günde 2 bardak içilir, (bağırsak nezlesin de)
YULAF: 1 bardak kaynar suya, 10 gr yulaf konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Yulaf unundan günde 3 defa 1 tatlı kaşığı içilir.
HAYIT TOHUMU: 1 bardak kaynar suya, 4-10 gr tohumu ko nur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
UDIHİNDİ: Udihindi toz halin de günde 3 defa 1 çay kaşığı 1 fin can zeytinyağı ile içilir. 3 gün de vam edilir. Udihindi yağından 1 kaşık sabah kahvaltıdan 2 saat evvel içilir.
KETEN TOHUMU: 1 bardak kaynar suya, 2-10 gr keten tohu mu tozu konur, 10 dk bekletilir, günde 3 bardak içilir.
KIRLANGIÇ OTU: 1 bardak kaynar suya, 2-6 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, yemeklerden önce 1 bardak içilir. Aynı miktarda 5-10 dk kaynatılarak kullanılabilir, (köklerde aynı maksatla kullanılır.)
SINIR OTU YAPRAĞI: 1 bardak kaynar suya, 10 -20 gr taze veya kuru yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Taze yapraklar sıkılır, elde edilen sudan günde 3-5 bardak içilir.
SİNİR OTU TOHUMU: Sinir otu tohumu toz haline getirilir, balla macun yapılıp yenilir.
LAHANA: Lahana yaprakları kaynatılır, suyundan günde 2-3 bardak içilir.
Lahana yaprakları sıkılır, suyun dan günde 2-3 bardak içilir. Lahana suyu, havuç suyu ile karıştırılıp içilir.
ŞEYTAN TERSİ: Şeytan tersi toz halinde günde 0,5 -1 gr hap halinde veya güllaç içinde alınır.
DERE OTU TOHUMU: 1 bar dak kaynar suya, 1 tatlı kaşığı çekilmiş tohum konur, 10 dk bekletilir, süzülür, 1 günde tüketilir.
ACI PELİN-BÜYÜK PELlN: 1 bardak kaynar suya, 1-6 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, balla tatlandırılır, günde 2-3 bardak içilir. Pelin otu toz haline getirilir, gün de 1-2 gr içilir.
AK-KARA KIZIL AĞAÇ: 2 bar dak suya, iyice dövülmüş 20-30 gr ağaç kabuğu veya ağaçlanmış kozalak konur, 20 dk kaynatılır, soğuduktan sonra süzülür, yemeklerden önce günde 4-5 defa 1 kaşık içilir.
ÇAYIR PAPATYASI: Yarım bardak suya, 2-3 tatlı kaşığı çiçek konur, 8 saat bekletilir, 1 günde tüketilir.
1 bardak kaynar suya, 5 gr çiçek konur, 10 dk bekletilir, 1 günde tüketilir.
KESTANE MEYVESİ: Günde 80 gr kestane yenilir.
AMBERİ PARİS YAPRAĞI: 1 bardak kaynar suya, 6-8 gr yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
AĞAÇ ZAMKI (PÜSÜ): 5 gr ağaç zamkı 100 gr su veya başka bir çözücü ile eritilip içilir.
KİRAZ ZAMKI (PÜSÜ): 5 gr kiraz zamkı 100 gr keskin sirkede çözdürülüp kullanılır. Veya 5 gr zamk yutulur.
GEVEN ZAMKI: 1 bardak kay nar suya, 15 gr zamk konur, eritilip içilir.
KINA: 1 bardak kaynar suya, 2 gr kına konur, 10 dk bekletilir, süzülüp içilir.
Kına balla macun yapılıp yenilir.
2 gr kına, 50 gr kavrulmuş fındık 100 gr pekmez karıştırılarak yenilir.
Kına ile pekmez içilir. Pekmez kınanın 4 mislisi olmalıdır.
KÜKÜRT: Kükürt balla macun yapılıp yenilir
MEŞE MAZISI: Mazı toz haline getirilir, günde birkaç defa 0,5-1 gr hap halinde alınır.
1 bardak kaynar suya, 10 gr mazı konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
NAR ÇİÇEĞİ: 6 gr nar çiçeği 1 kaşık kitre ile içilir.
PELESENK YAĞI: Günde 10 gr pelesenk yağı içilir, pelesenk odu nu veya tohumu kaynatılıp içilir.
RATANYA KÖKÜ: 1 kilo suya, 4 gr ratanya kökü konur, 10 dk kaynatılır, bu su ile lavman yapılır.
VİŞNE ZAMKI: 5 gr vişne püsü yutulur. Veya 5 gr zamk bir miktar sirke içerisinde eritilip içilir.
TIBBİ NERGİZ-TIBBİ ÖKÜZ GÖZÜ-AYNI SAFA ÇİÇEĞİ: 1 bardak kaynar suya, 5 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
BİBERİYE: 1 bardak kaynar su ya, 10 gr biberiye konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Biberiye toz haline getirilir, gün de 3 defa 1-4 gr içilir (kolit ve en-teritte).
LAVANTA ÇİÇEĞİ: 1 bardak kaynar suya, 8-10 gr çiçek konur, 10 dk bekletilir, günde 3-4 bardak içilir (kolit ve enteritte).
PAPATYA: 1 bardak kaynar suya, 2 gr papatya konur, 10 dk bekletilir, sabah aç karna 1 bardak içilir (kolit ve enteritte)
MERSİN MEYVESİ: Mersin meyvesi yenilir.
KARA DUT: Bolca karadut mey vesi yenilir.
MUŞMULA: 2 bardak suya, 100 gr ham muşmula parçalanıp konulur, 15-20 dk kaynatılır, soğuyunca süzülür, şekerle tatlandırılıp içilir.
Çekirdeği çıkarılmış ham meyveler ezilir, süt veya şekerle karıştırılır, marmelat yapılır, günde 100 -200 gr yenilir.
HARNUP: Harnup yenilir, harnup tozundan günde 2-5 gr içilir (enteritte).
ÜZÜM SUYU: Taze üzüm suyu içilir. Veya kuru üzüm kaynatılıp içilir.
ISIRGAN OTU: 1 bardak suya, 6-8 gr ısırgan kökü konur, 10 dk kaynatılır, günde 2-3 bardak içilir veya 4-10 gr bitki haşlanıp içilir.
ISIRGAN OTU TOHUMU: Isırgan tohumu veya yaprakları toz haline getirilir, balla macun yapılır. Sabah kahvaltıdan 2 saat evvel gece yatarken 1 ceviz büyüklüğünde yenilir.
ADAÇAYI: 1 bardak kaynar suya, 2-10 gr adaçayı konur, 10 dk bekletilir, sabah kahvaltıdan 2 saat evvel gece yatarken 1 bardak içi lir.
EBU CEHİL KARPUZU: Ebu cehil karpuzu kökü toz haline getirilir, 1 çay kaşığı 1 bardak su ile yemeklerden önce ve yatarken içilir.
KARABAŞ OTU: 4 bardak kay nar suya, 20 gr karabaş otu, 10 gı papatya konur, 10 dk kaynatılır, yemeklerden önce 1 bardak, yatarken 1 bardak içilir.
ANTEP FISTIĞI SAKIZI: Günde 5 gr sakız her hangi bir çözücüde eritilerek içilir.
HİNT NARI: Hint narı meyvesi ve çiçekleri toz haline getirilir, günde 8 gr içilir.
KÜKÜRT: Kükürt balla macun yapılıp yenilir.
KİLERMENİ: Kilermeniden 4 gr toz halinde anason veya tarçınla içilir.
PAÇA: Dana paçası kaynatılır, suyu içilir. Paça sütle pişirilerek yenilir, suyu da içilir.
ÇAY: 1 kaşık çay toz haline getirilip içilir.
1 çay kaşığı çay çiğnenerek yeni lir.
AYVA: Ayva reçeli yenilir. Ayva şurubu içilir.
MARUL: Bolca marul yenilir.
SEMİZOTU: Bolca semizotu yenilir. Semizotu suyu çıkarılır, günde 1 bardak içilir.
DAMLA SAKIZI: Damla sakızı yutulur.