Bitkisel Receteler
Felç İçin Bitkisel Reçeteler
Bilgiler :
MERSİN YAPRAĞI: Mersin yaprağı kaynatılır, elde edilen su ile felçli uzuvlar bol bol yıkanır.
2 bardak zeytinyağına yarım avuç mersin yaprağı konur, 10 dk kaynatılır, süzülür, felçli uzuvlara masaj yapılır.
MERSİN YAĞI: Mersin yağı ile felçli uzuvlara masaj yapılır.
MERSİN AĞACI: Mersin ağacı kaynatılır, suyu ile felçli uzuvlara masaj yapılır.
ÜZERLİK YAĞI: Üzerlik yağı ile felçli azalara masaj yapılır.
ARDIÇ YAĞI: Ardıç yağı ile felçli uzuvlar ovulur.
CEVİZ YAĞI: Ceviz yağı ile, biberiye esansı aynı miktarda karıştırılır günde 3-5 defa masaj yapılır.
BALDIRAN OTU TOHUMU: Baldıran otu tohumu toz haline getirilir, 1 gr, 10 gr un, 5 gr pudra şekeri ile karıştırılır öğle yemekleri üzerine 1 çay kaşığı su ile içi lir. (Yarı felçte).
ANDIZ OTU: Andız otu yaprakları üzüm şırası içerisinde 2 ay bekletilir, lapa halinde felçli uzva sarılır.
AKIRIKARHA KÖKÜ: Akın karha kökü zeytinyağında eriyinceye kadar kaynatılır, elde edilen mayi ile felçli uzuvlara masaj yapılır.
1 kg suya, akın karha konulur, 30 dk kaynatılır, bu su ile masaj yapılır.
HIYAR ŞEMBER: 1 bardak kay nar suya, 10 gr meyve konur, 10 dk bekletilir, günde 1-2 bardak içilir.
HİNDİSTAN CEVİZİ KÜÇÜK: Hindistan cevizi toz haline getiri lir, günde 3 defa 0.5 gr içilir. 1 bardak kaynar suya, 10 gr par çalanmış ceviz konur, 10 dk bek letilir, günde 1-2 bardak içilir.
HURMA: Sabahlan aç karna bir kaç adet hurma yenilir.
KARA BİBER YAĞI: Toz kara biber saf zeytinyağı ile kaynatılır, elde edilen mayiden içilir veya hastalıklı uzuvlara masaj yapılır.
KEHRİBAR: Kehribar sakızı zeytinyağı ile kaynatılır, elde edilen mayi ile felçli uzuvlar ovulur.
YASEMİN YAĞI: Yasemin yağı ile felçli uzuvlara mesaj yapılır.
EŞEK MARULU: Acı marul ruhu ile felçli uzuvlar ovulur.
MlSK: Misk, sıcak yağlarla (kekik yağı) gibi karıştırılır uzuvlara masaj yapılır.
SİYAH NOHUT: Siyah nohut, dere otu, kimyon ve zeytinyağı ile pişirilip yenilir.
ABANOZ ODUNU: 1 bardak kaynar suya, 10 gr abanoz yonga sı konur, 10 dk bekletilip içilir.
BEZELYE: Taze bezelye taneleri ezilir, merhem haline getirilir, felçli uzuvlar ovulur.
YULAF SAMANI: 0.500-1 kg yu laf samanı 3-5 kg suda 30 dk kaynatılır, küvete konulur su ile karıştırılır içerisinde 15 dk yatılır.
SU SARIMSAĞI: Bitki toz haline getirilir, balla karıştırılıp yenilir.
SU ZAMBAĞI: 1 bardak kaynar suya, 2-10 gr kök konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
TERE-SU TERESİ: Taze bitki sı kılır, suyundan günde 1 bardak içilir.
I bardak kaynar suya, 7-8 gr bit ki konur, 10 dk bekletilir, günde 3 bardak içilir. Tere tohumundan toz halinde günde 3 gr şekerle ve ya balla yenilir- süt ile içilir.
TARÇIN YAĞI: Tarçın yağı ile felçli uzuvlar ovulur. Tarçın, karabiber, zeytinyağı, bir miktar su, su tükeninceye kadar kaynatılır, kalan yağ ile felçli uzuvlara masaj yapılır.
BİBERİYE YAĞI: Biberiye yağın dan 3 damla 1 kesme şekerle yenilir. 1 bardak kaynar suya, 10 gr biberiye konur, 10 dk bekletilir, s^ünde 2-3 bardak içilir. Biberiye yağı ile masaj yapılır, bi beriye yağı, ceviz yağı ile aynı miktarda karıştırılır günde 3-5 defa masaj yapılır.
LAVANTA ÇİÇEĞİ: 500 gr ılık su içerisine 3 avuç lavanta çiçeği konur, 48 saat bekletilir, bezle süzülür, şişeye doldurulur bu mayi ile felçli uzuvlar ovulur.
AMBER: Felçli kimse devamlı amber koklarsa faydalı olur.
KEDİ OTU RUHU: Günde 3 de fa 10-12 damla kedi otu ruhu içilir.
Veya (eterformik) veya tavşan yağı ile ovulur.
DEFNE YAĞI: Defne yağı ile lelçli uzuvlara masaj yapılır.
ADAÇAYI: 1 bardak kaynar suya,
2-10 gr adaçayı konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Adaçayı kaynatılır, elde edilen su ile hasta uzuvlara masaj yapılır.
TAVŞAN: Tavşanın başının derisi yüzülür lapa haline getirilinceye kadar ezilir, hastanın alnına bağlanır.
Tavşan başı (bilhassa beyni) pişirilip yenilir.
AYI KULAĞI: 15 gr ayı kulağı tohumu toz haline getirilir, kitre ile içilir.
KARABAŞ OTU: 1 bardak kay nar suya, 4-10 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 3-4 bardak içilir.
ÇÖREKOTU: Çörekotu, papat ya, zeytinyağı ile kaynatılır, felçli azaya masaj yapılır.
Çörekotu tohumu hafif kavrulur toz haline getirilir, ekmekle bir miktar yenilir.