Çöpçü Balığı Bakımı ve Özellikleri
Çöpçü balıklarının doğal yaşam alanı Güney Amerika olan, yaklaşık 7-10 cm boyunda bir balık türüdür. Tüm akvaryumlara uyum sağlayabilen Çöpçü balıkları en yaygın beslenen akvaryum balıkları arasındadır.
Çöpçü balıklarının bedenleri pullar ile değil sert bir tabaka ile kaplıdır. Bu sert tabaka balıkları dışarıdan gelen tehditlere karşı korumaktadır. Çöpçü balıkları uygun akvaryum koşulları sağlandığı takdirde 5-7 yıl kadar yaşayabilmektelerdir.
Çöpçü Balığı Türleri
Çeşitli türlere ve renklere sahip olan balığın başlıca türleri arasında:
- Yelken Kuyruklu komando çöpçü
- Albino yelken kuyruk Çöpçüsü
- Cüce çöpçü
- Dikenli çöpçü
- Vatoz
Çöpçü Balıklarının Akvaryumları Nasıl Olmalı?
Çöpçü balıkları barışçıl ve uyumlu bir balık olsa da tabi ki her tür balıkla bir arada yaşayamaz. Akvaryum içerisinde balıklarınızın zarar görmemesi için yanına alacağınız balıklara mutlaka dikkat etmeniz gerekmektedir. Çöpçü balıklarının yaşayabildiği balık türleri:
- Melek Balığı
- Beta balığı
- Discus
- Japon balığı
- Lepistes
- Moli
- Vatoz
Dikkat edilmesi gereken balık türleri:
- Chiclid balığı
- Büyük Kedi balıkları
- Köpekbalıkları
- Omurgasızlar
Çöpçü balıklarının rahat edebildikleri akvaryumlar, sıcak suya sahip akvaryumlardır. Akvaryumun ideal su sıcaklığı 25-28 derece arası olmalıdır. Ayrıca suyun pH değerinin 6-8 arası olması tavsiye edilmektedir. Çöpçü balıkları genel olarak sürü halinde yaşayan balıklar oldukları için en az 6 tane birlikte beslenmelidir.
Çöpçü Balıklarında Üreme
Çöpçü balıklarında dişiler erkeklere göre daha iri ve büyük olmaktadır. Erkekler genellikle ince yapılı olmaktadır. Dişilerin yüzgeçleri yuvarlak bir görünüme sahipken, erkekler daha sivri görünümdedir. Çöpçü balıklarında cinsiyet ayrımı ancak üreme çağında yapılabilmektedir. Üreme çağına geldiğinde dişi Çöpçü balığı derin ve geniş vücutlu olurken, erkek Çöpçü balıkları ise dişisine göre daha ince ve uzun vücutludur.
Çöpçü balıkları yumurtayla çoğalan balık türlerindendir. Akvaryum koşullarında çoğalmaları oldukça zordur. Üremeleri için, 1 dişiye en az 3-4 erkek düşmesi gerekmektedir. Ayrıca Çöpçü balıkları düşük ısıda üreme davranışı sergilemektedir. Bu nedenle akvaryum suyu sıcaklığının 22-24 derece değerleri arasında olması gerekir.
Genel olarak karma akvaryumlarda yumurtlayamazlar. Yumurtlasalar bile, yumurtaları diğer balıklar tarafından yenileceği için başarı sağlanması pek mümkün olamamaktadır.
Çöpçü Balıklarında Beslenme
Çöpçü balıkları hem etçil hem deotçul beslenebilen bir balık türüdür. Ancak genel olarak daha çok bitkilerle beslenirler.Balıklarınızın sağlığı için arada haşlanmış yumurta, haşlanmış bezelye, haşlanmış ıspanak gibi sebzeler verebilirsiniz. Bu sebzeler balıklarınızın sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına da yardımcı olmaktadır.
Çöpçü balıkları zeminden beslendikleri için vereceğiniz yemlerin zemine ulaşan yemler olmasına özen göstermeniz gerekmektedir. Eğer zemin yemlerini kullanmazsanız, yemler akvaryumda beslediğiniz diğer balıklar tarafından tüketilir ve çöpçü balıklarınıza yem kalmaz. Bu nedenle çöpçü balıklarının beslenmesi konusunda bu noktaya mutlaka dikkat etmeniz gerekmektedir.