İLAHİYATÇI

Bilimsel tutumu benimsemiş ve İslâm dinini bilimsel yöntemlerle inceleyen kişidir.

Görevleri;
İslâm
dinini bilimsel yöntemlerle inceleyen ilâhiyatçıların görevleri çalıştıkları kuruma ve bulundukları pozisyona göre farklılık gösterir. İlâhiyatçılar, müftü, vaiz olarak görev yaptıkları gibi,Diyânet İşleri başkanlığında araştırmacı olarak görev yapabildikleri gibi, öğretmenlik sertifikası alarak ortaöğretim kurumlarında din kültürü ve ahlâk bilgisi öğretmenliği ve İmâm-Hatip Lisesi meslek dersi öğretmenliği yapabilirler.

Din kültürü ve ahlak bilgisi programında okumak isteyen bir öğrencinin;
-Sözlü ifade yeteneği gelişmiş
-Sosyal bilimlere ilgili ve bu alanda başarılı
-Soyut konularla ve felsefe ile uğraşmaktan hoşlanan bir kimse olması gerekir.
-İlâhiyat
programında okumak isteyen öğrencinin;
-Sosyal bilimlere ilgili ve bu alanda başarılı
,
-Soyut konularla ve özellikle felsefe ile uğraşmaktan hoşlanan
,
-Sözlü ifade yeteneği gelişmiş ve yeniliklere açık bir kimse olması beklenir.

Çalışma ortamları;
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenleri, okul ortamında çalışırlar. Çalışma ortamları kapalı ve kalabalıktır. İlahiyatçılar ve din görevlileri; kapalı ortamlarda çalışırlar. Çalışmaları sırasında kalabalık gruplarla iletişimde bulunmak durumunda olabilirler.

İş bulma İmkanları;
İlahiyatçılar; Diyânet İşleri Başkanlığına bağlı olarak müftü ve vaiz olarak çalışabilirler.Bunun yanı sıra
, imam- hatip liselerinde meslek dersi öğretmenliği ve orta öğretim kurumlarında din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği yapabilirler.

Eğitim imkanları;
Yükseköğrenimini İlâhiyat Bilimleri ve
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alanında yapmak isteyen öğrencilerin ÖSS’de yeterli sözel (SÖZ) puan almaları gerekmektedir. İmâm-hatip liselerinden mezun olanlar bu bölüme girmek istediklerinde ek puan alırlar.Lisans öğrenimini tamamlayanlar yüksek lisans ve doktora yaparak meslekte ilerleyebilirler.