PSİKOLOG
İnsan davranışlarını, gözlem ve deney gibi bilimsel yöntemler kullanarak inceleme ve bu davranışların nedenlerini ortaya çıkarma bilgi ve becerisine sahip kişidir..
Görevleri;
-Psikologlar genellikle uygulama alanında çalışırlar. Görevleri, uzmanlık alanlarına göre değişir.
-Klinik psikolog; ileri derecede uyum bozukluğu gösteren kimselerin davranışlarının nedenleri ve tedavi yöntemleri üzerinde çalışır.
-Gelişim psikoloğu; düşünme , öğrenme, duygu ve heyecan gibi psikolojik süreçlerin gelişimini araştırır.
-Endüstri psikoloğu; üretimi üretimi artırmak için, en uygun elemanların seçimi ve çalışma ortamında olumlu ilişkiler kurulması, tüketici isteklerinin saptanması konularında çalışırlar.
-Eğitim psikologları; okulda öğrenme süreci ve öğrencilerin başarısızlık nedenleri konularında çalışır.
-Bir psikolog, çalıştığı kurumun niteliğine göre, ilgilendiği bireylere test, envanter gibi psikolojik ölçme araçları uygular, bireylerle görüşme yapar, sorunları anlamaya ve çözüm bulunmasına yardımcı olmaya çalışır.
Psikoloji programında okumak isteyen bir öğrencinin;
-Normalin üzerinde akademik yeteneğe sahip olması,
-Psikoloji yanında felsefe, sosyoloji ve matematiğe ilgi duyması,
-Soyut düşünebilen, yaratıcı
-Bilimsel meraka sahip,
-Aritmetik akıl yürütebilme, mantıksal bağlantılar kurabilme yeteneğine sahip,
-Düşünceleri söz ve yazı ile ifade edebilme yeteneğine sahip
-Başkalarını anlayabilen ve iyi iletişim kurabilen bir kimse olması beklenir.
Çalışma ortamları;
Psikologlar endüstri kuruluşları, şirketler, hastane ve okul gibi kapalı ortamlarda çalışırlar.
İş bulma İmkanları;
Psikologlar; hastane, poliklinik ve ruh sağlığı merkezlerinde,çocuk yuvaları, kreş ve huzurevlerinde, okullarda ve ıslahevlerinde, kitle iletişimi ile ilgili kurum ve kuruluşlarda,propaganda ve kamuoyu araştırma merkezlerinde çalışabilirler. Endüstri alanındaki çalışma oranı bu alanlara göre daha düşüktür. Psikoloji mezunlarının doyurucu bir iş bulabilmesi için
psikolojinin belli bir dalında uzmanlaşması gerekmektedir. Bugün ülkemizde psikologlar SağlıkBakanlığına ve üniversitelere bağlı ruh ve sinir hastanelerinde, ruh sağlığı merkezlerinde, kreş ve çocuk bakımevlerinde, huzurevlerinde,çocuk ıslahevleri ve cezaevlerinde psikolog; rehberlik ve araştırma merkezlerinde okul psikologu olarak görev almaktadırlar. Psikoloji Bölümünü bitirenlerden “Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı”nı başarı ile tamamlayanlar öğretmelik yapabilirler.
Eğitim imkanları;
Mesleğin eğitimi; çeşitli üniversitelere bağlı “Edebiyat, Fen-Edebiyat” fakültelerinin "Psikoloji" bölümlerinde verilmektedir. Lisans eğitim süresi 4 yıldır. Psikoloji bölümüne girmek için Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) yeterli Eşit Ağırlıklı puanı (EA) almak gerekir. Lisans eğitimlerini tamamlayanlar lisansüstü eğitim yaparak klinik ,deneysel psikoloji veya endüstri,danışmanlık,eğitim psikolojisi vb. alanlardan birinde uzmanlaşabilirler. Çalıştıkları kurum ve kuruluşlarda,uzmanlık alanları, tecrübeleri, kurum ve kuruluşların hizmet içerikleri doğrultusunda kariyer yapabilirler.