COĞRAFYA ÖĞRETMENİ
Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere coğrafya ile ilgili eğitim veren kişidir.
Görevleri;
-Eğitim vereceği grubun düzeyine uygun bir çalışma planı hazırlamak, bu planı uygulayarak öğrencilere alanı ile ilgili bilgi ve beceri kazandırmak,
-Öğrencilerin başarılarını değerlendirmek, başarıyı artırıcı önlemler almak,
-Alanı ile ilgili gelişmeleri izlemek, bunların öğretim programlarına yansıtılması için ilgililere önerilerde bulunmaktır.
Coğrafya programında okumak isteyen bir öğrencinin;
-Üst düzeyde genel yeteneğe,
-Şekil ve uzay ilişkilerini görebilme yeteneğine,
-Sözlü ifade gücüne sahip, sosyal bilimlere ilgili ve bu alanda başarılı,
-Düşüncelerini başkalarına açık bir biçimde aktarabilen,
-İnsanlarla iyi iletişim kurabilen; sevecen,hoşgörülü, sabırlı,
-Ellerini ve gözlerini eşgüdümle kullanabilen,
-Açık havada çalışmaktan hoşlanan,
-Kendini geliştirmeye istekli, coşkulu, yaratıcı bir kişi olması beklenir.
Çalışma ortamları;
Coğrafya ve Sosyal Bilgiler öğretmeni, okulda görev yapar. Görevini genellikle ayakta yürütür.
Coğrafyacı araştırma yaparken arazide ve laboratuarda, harita ve şemalar çizerken büro ortamında çalışır. Arazi çalışmalarında ortam sıcak ya da soğuk olabilir. Çalışmalar sırasında meslektaşları ile araştırma yapılan yerdeki insanlarla iletişim içinde bulunurlar.
İş bulma İmkanları;
Coğrafya öğretmenleri, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda çalışırlar. Coğrafya dersi dışında, Milli Coğrafya, Turizm, Türkiye Fiziki Coğrafyası, Türkiye Beşeri ve Ekonomik Coğrafyası, Çevre ve İnsan, Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi, Jeoloji ve Sosyal Bilgiler derslerine girebilirler. Bunun yanı sıra özel dershane vb. kuruluşlarda görev yapabilirler. “Coğrafya Bölümü” mezunları Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programını veya Millî Eğitim Bakanlığı Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) işbirliği ile açılan /açılacak Pedagojik Formasyon Programını başarı ile tamamlayanlar, lise ve dengi okullarda Coğrafya Öğretmeni olabilirler.
Eğitim imkanları;
Coğrafya öğretmeni olabilmek için Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) yeterli “Sözel (SÖZ)” puan almak gerekmektedir. Coğrafya öğretmenliği programının eğitim süresi 5 yıldır. Bölümde temel coğrafya dersleri ile birlikte genel kültür dersleri ve pedagojik formasyon dersleri verilmektedir.