TURİZM İŞLETMECİSİ


Turizm işletmecisi, çağdaş turizm anlayışına uygun olarak müşterinin her türlü ihtiyacını karşılamak üzere çok çeşitli hizmetleri veren turistik yerleri yönetecek bilgi ve beceriye sahip kişidir.

Görevleri;
-Otel
, motel, tatil köyü gibi turistik yerleri yönetecek düzeyde sorumlu kişileri görevlendirmek ve çalışmalarını denetlemek,
-Müşterilere verilecek hizmetleri planlamak
,
-Turizm ve otel işletmeciliği sektörün talep ettiği ihtiyaçlar doğrultusunda turizm endüstrisinin iki temel alanı olan seyahat yönetimi ve otel işletmeciliği görevlerini yapmak
,
-Otel
, motel, lokanta vb. turizm tesislerinin yöneticisi otelin çeşitli hizmet birimlerinde (resepsiyon,restoran, santral, oda servisi, alım satım vb.) sorumlu kişileri görevlendirmek bunların çalışmalarını denetlemek hizmetlerin sunuluşunda çıkan sorunları çözmek

Çalışma ortamları;
Dört yıllık eğitimin ardından turizm işletmecisi unvanı ile mezun olanlar turizm sektöründe çalışırlar. Teknolojinin ilerlemesi insanların boş zamanlarını arttırmış, ulaşım imkanlarını geliştirmiştir. Bu da insanların değişik yerleri gezip görme isteğini kolaylaştırmaktadır. Yurt içinde çeşitli amaçlarla seyahat eden insanların sayısının artmasının yanında özellikle yurt dışından birçok insan gezip görme amacıyla ülkemize gelmektedir. Turist sayısındaki hızlı artış ülkemizde çok sayıda otel ve motel yapılmasına yol açmış otelcilikte kendine özgü eğitimi olan bir uzmanlık haline gelmiştir.

Turizm işletmecileri genellikle otel ve motellerde büro
, ön büro ortamında çalışırlar. Tur programları söz konusu olunca seyahate çıkabilirler. Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri ile yerli ve yabancı turistlerle, turist rehberleri ile, seyahat şirketleri ile, otel personelleri ile iletişim içindedirler. Turizm ve otelcilik alanından mezun olanlar ise, turizm meslek elemanı unvanını alırlar. Turizm meslek elemanı turistik otellerde müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli düzenlemeleri yapmada turizm işletmecisine yardımcı olur. Resepsiyonist, muhasebeci vb. olarak görev yaparlar.

İş bulma İmkanları;
Bu alan mezunları genellikle turizm sektöründe çalışırlar. Özel turizm şirketleri seyahat acenteleri otel
, motel gibi konaklama işletmeleri Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı birimlerde iş bulabilirler. Sermaye sahipleri kendi işletmelerini kurabilirler.

Eğitim imkanları;
Turizm işletmeciliği bölümüne girebilmek için özel bir şart aranmamakla birlikte
, bu meslek elemanlarından sektörün değişmekte olan ihtiyaçlarını karşılayabilecek yeteneğe sahip, çok iyi derecede yabancı dil bilme gibi özellikler gerekir. Ayrıca, insanlarla iyi ilişkiler kurabilen kültürlü ve dinamik kişilerin seçebileceği bir bölümdür. Dört yıllık eğitimin sonunda bilgi ve becerilerini geliştirerek Turizm İşletmeciliği bölümünden yönetici(Turizm İşletmecisi);Turizm ve Otelcilik Bölümünden bu alanda çalışacak ara eleman olarak sektöre katılmaları beklenir.
Üniversitelerin ilgili fakültelerinin “Turizm İşletmeciliği
, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik, Konaklama İşletmeciliği, Seyahat İşletmeciliği, Seyahat işletmeciliği ve Turizm Rehberliği, Turizm ve Otel İşletmeciliği, Turizm ve Otelcilik “ bölümlerinde turizm alanında çalışacakların eğitimi verilmektedir. “Seyahat işletmeciliği ve Turizm Rehberliği Öğretmenliği ile Konaklama
İşletmeciliği Öğretmenliği” bölümlerinde öğretmenlik mesleğinin eğitimi verilmektedir. Meslek eğitimini alabilmek için ÖSYM’nin yaptığı sınavda yeterli Eşit Ağırlık (EA) türünde puan almak gerekir.