Adaçayı

Bilimsel ismi:Salvia officinalis

Aile: Ballıbabagiller(Lamiaceae)

Adaçayı ballıbabagillerden ailesinden olup, özellikle Akdeniz Bölgesi'nde, ılıman yerlerde yetişen ıtırlı otsu bir bitkidir.
30 ile 70 cm’ye kadar boylanabilen, çiçekleri Menekşe'ye benzeyen, halka dizilişli, menekşe şeklinde olan çiçekleri Haziran - Temmuz aylarında açar.
Yaprakları ise uzun kenarları tırtıklı beyazımsı yeşil renkte gümüş gibi parlamaktadır. Adaçayında hafif Kâfûru kokusu vardır Aynı zamanda acıdır. Çiçekleri açtığı zaman toplanıp kurutulur.


Bitkinin ufak tohumları koyu kahverenginde ve yumurta şeklindedir. Adaçayı tohumunu üretilebilmesi için genellikle bitki üç veya dört yıl olgunlaşması için bırakılır. Tohumların kahverenginin dönüştüğü zaman dökülmesine dikkat edilerek orak ile biçilmektedir. Biçilen adaçayının kurumaya bırakılır ve kuruduktan sonra ise hafifçe dövülerek Adaçayı tohumları elde edilir.


Adaçayı’nın Bileşenleri:
Eterli uçucu yağlar (thuyone, sineol, borneol, beta pinen , beta karyofilen)
Tanen
Kafur
Saponin
Glikozid
Ursolik asit
Pikrosalvin
Flavonoidler
Reçineli bileşikler içerir.

Adaçayının Geleneksel Kullanımı:

- İdrar söktürücü olarak,
- Adaçayı iştah açıcı olarak,
- Mide bulantısına karşı,
- Yüksek ateşin düşürülmesinde,
- Mide, Bağırsak gazlarını gidemede,
- Migren ve şiddetli baş ağrılarına karşı,
- Boğaz ve Bademcik iltihaplarını gidermede,
- Göğsü yumuşatır astımdan oluşan sıkıntıları geçirmede,
- Banyo suyuna katılıp yıkanırsa vücuda zindeliğinde,
- Adaçayı tohumunun içerisinde bulunan uçucu yağlar burun ve boğaz hastalıkları tedavisinde kullanılmıştır.

Adaçayı Tohumunun Zararları:

- Hamileliğin ilk 3 ayında kesinlikle kullanılmamalıdır.
- Yüksek tansiyonu olanlar için zararlıdır.
- Erkeklerde cinsel gücü azaltır.
- Anne sütünü azaltır.