Ahlat ağacı, Anadolu’nun birçok yerinde ve hemen her bölgede yetişen bir ağaçtır. Kurak havaya ve hava kirliliğine karşı dayanıklı bir ağaçtır. Kurak bölgelerde, ormanlarda rastlamak mümkündür. Yabani bir ağaç olması ve meyvelerinin armudu andırması nedeniyle bilinen bir diğer adı da yaban armududur. Yine halk dilinde çakal armudu veya çörtük adlarıyla bilinir. Ahlat, içerisinde meyve asidi, şeker ve tanen bulundurmaktadır. Çok yararlı bir meyve olduğu bilinmektedir. Ahlat ağacının boyu genellikle 10 metreye kadar uzanmaktadır. İlkbahar ayının ortalarında çiçek açar, sonbahar ayında meyve verir. Meyvesinin buruk bir tadı vardır. Doğada yabani bir şekilde kendiliğinden yetişebildiği gibi armut aşısı kullanılarak da yetiştirilmesi mümkündür. Meyvesi için olduğu kadar gölgesinden de faydalanılan bir ağaç türüdür.Ahlat ağacı meyvesi siyah ve beyaz renkte iki farklı şekilde yetişmektedir. Taze olarak ve kurutularak iki şekilde tüketilebilir. Ancak tüketilmesi için olgunlaşması beklenmelidir. Aç karnına tüketildiğinde bağırsaklar için zararlı olabilir. Bilinen birçok faydası sayesinde alternatif tıpta sıkça tercih edilir.
Faydaları
- Tok karınla tüketilirse ishali keser.
- Böcek sokması ve hayvan ısırığında filizi dövülerek ısırılan yere konur ve bekletilir. Bu şekilde zehrin cilde yayılması engellenmiş olur.
- Böbreklerin çalışmasını sağlar.
- Meyvesi açken yendiğinde kabızlığa iyi gelir.
- Kan pıhtılaşmasını engeller.
- Astıma karşı çok etkilidir.
- Günlük tüketiminde kalbe iyi gelir.
- Diş eti sorunları, diş etinde çekilmelere ve diş iltihaplarına çok yararlı olduğu bilinir.
- Başta göz damarları olmak üzere damarlara faydası çoktur.
- Sivilcelere karşı kullanılabilir.
- Göze iyi gelir, keskinlik sağlar.