Monoklonal antikorlar (MAbs), tek bir B hücresi klonundan üretilir ve tek bir tip antijen bağlanma sahasına bağlanabilir. MAb’ler, antijen üzerindeki sadece tek bir epitopa bağlanabildikleri için monomerik pr22oteinler ile kafes oluşturamayan homojen antikorlardır. 1970’lerde geliştirilen MAb’ler, herhangi bir maddeye karşı üretilebilir. Böylece ilgi konusu herhangi bir maddeyi tespit etmek ve saflaştırmak için kullanılabilirler. Bu, MAbs’ı güçlü bir moleküler biyoloji, biyokimya ve ilaç aracı haline getirdi.
Monoklonal antikorların üretimi

MAb’ler hibridoma teknolojisi kullanılarak üretilmektedir. Bu yöntem, istenen özelliklerle sınırsız homojen bir antikor kaynağı sağlar.
Hibridoma Teknolojisi
Hybridoma teknolojisi, 1975’te, 1984 yılında Nobel Fizyoloji / Tıp dalında Nobel Ödülü’nü paylaşan Georges Köhler ve César Milstein tarafından geliştirildi. Yöntemleri, miyeloma hücrelerinin bölünme ve sürekli büyüme ve antikor üretme kapasitesinden yararlanıyor.
Bu yöntemde, immünize memelilerden gelen B lenfositleri, ölümsüz miyelom hücreleriyle kaynaştırılır. Füzyon ürünleri hibridoma oluşturmak için klonlanır ve süresiz olarak çoğaltılır. Hibridomalar, ikinci bir hayvanda bir tümör indüklemek için kullanılabilen istenen homojen immünoglobulin karışımını seçmek için ELISA kullanılarak analiz edilir.
Tümör ekstrakte edilen ve MAb’lerin izolasyonu için kromatografiye tabi tutulan asit adı verilen antikor bakımından zengin bir sıvıyı salgılar. Bu MAb’ler daha sonra farklı amaçlarla laboratuarda kullanılmadan önce kirletici maddelerin uzaklaştırılması için saflaştırılır. Hibridomalar ölümsüz olduğu için, bu teknoloji yenilenebilir bir MAb kaynağı sunar.
Özet
Antikorlar, yıllardır laboratuvar araştırmalarında olağanüstü bir araç olmuştur. MAb’ler yaklaşık 25 yıl önce geliştirildi ve geniş bir hastalık yelpazesinin ex vivo tanısına antikorların kapsamını genişletti . Bilim adamları, immünoterapide onları kullanarak yüksek düzeyde özgüllük ve seçici bağlanma kabiliyetlerinden daha fazla avantaj elde ediyorlar.
Hibridoma teknolojisinin ortaya çıkışı, MAb’lerin sınırsız kullanılabilirliğine yol açmıştır. Bu teknoloji kullanılarak üretilen çok sayıda MAb, birkaç farklı insan melanomu, karsinom, lenfoma ve lösemiden tümörle ilişkili antijenlerin tanımlanması ve analiz edilmesine yardımcı olmuştur. Literatür, bugüne kadar insan karsinomlarına karşı 100’ün üzerinde eşsiz MAb’ı rapor eder.