Makrofajlar, bir enfeksiyona veya hasarlı veya ölü hücrelere yanıt olarak oluşan bağışıklık sisteminin önemli hücreleridir. Makrofajlar, hedef hücreleri tanıyan, içine alan ve yok eden büyük, özel hücrelerdir. Makrofaj terimi, Yunanca “makro” anlamına gelen büyük ve “fajin” anlamına gelen “yemek” anlamına gelir.
Makrofajların Oluşumu

Makrofajlar, bağışıklık sisteminin beyaz kan hücrelerinin ana gruplarından biri olan monositlerin farklılaşmasıyla oluşur.
Doku hasarı veya enfeksiyonu olduğunda, monositler kan akışını terk eder ve etkilenen dokuya veya organa girer ve makrofajlar haline gelmek için bir dizi değişiklik geçirir. Bu makrofajlar, çeşitli farklı mikrop ve istilacılarla savaşmak için kendilerini farklı yapılar oluşturmak üzere değiştirebilirler. Bu şekilde, makrofajlar konakçıyı enfeksiyondan korumak için ilk savunma hattını sağlar.
İnsanlarda bulunan makrofajlar yaklaşık 21 mikrometre çapındadır. Her seferinde aylarca hayatta kalabilirler. Ayrıca spesifik olmayan veya doğuştan gelen bağışıklığın gelişiminde rol oynarlar.
Bu tip bir bağışıklık, bir makrofaj bir mikropu sindirdiğinde ve mikrobu antijeni yüzeyinde diğer beyaz kan hücrelerini istilacı partikülün varlığına uyarmak için ortaya çıkardığında elde edilen uzun süreli bir bağışıklıktır. Diğer beyaz kan hücreleri daha sonra çoğalır ve patojene karşı bir bağışıklık yanıtı tutar.
Ek olarak, antijeni gösteren patojen, gelecekte yeniden enfeksiyon oluşması halinde antikorlar tarafından doğrudan teşhis edilebilir ve hedeflenebilir; bu, patojenin bağışıklık sistemi tarafından “hatırlandığı” anlamında olduğu anlamına gelir.
Makrofajların her birinin yüzeylerinde spesifik protein belirteçleri vardır. Bazı örnekler CD14, CD11b, EMR1, MAC-1 / MAC-3, Lizozim M ve CD68 içerir. Bu belirteçler akış sitometrisi adı verilen teknik bir işlem kullanılarak tanımlanabilir.
Makrofajların Fonksiyonları

Makrofajlar vücutta bulundukları yere göre farklı isimlere sahip olabilirler. Örneğin beyinde bulunan makrofajlar mikroglia olarak adlandırılır ve karaciğer sinusoidlerinde Kupffer hücreleri olarak adlandırılır.