Ziyâüddin bin Yusuf, 1963 yılında, ‘Akto’ bölgesinde, ‘Barın’ köyünde doğdu. Babası bir çiftçiydi.Anne babasının kendisini terbiyesinden sonra, meşhur alimlerin gözetiminde yetişti. Kaşgar medresesinde okudu. Daha sonra davet ve ‘Urumçi, Aksu, Hoten ve Kağlik’teki (Qaghliq) islami ilimler aldı .
1985’te bütün Doğu Türkistan’ı dolaşarak Çin hükümetine karşı bir direniş harekatı başlatmak için çeşitli görüşmelerde bulundu .
Bu çeşitli görüşmeler sonucu 1989’da Ziyâüddin bin Yusuf liderliğinde Doğu Türkistanlı Müslümanlar tarafından Doğu Türkistan İslam Partisi kuruldu .
Ziyâüddin bin Yusuf önderliğindeki Doğu Türkistan İslam Partisi 15 Mart 1990'da halka açık ilk konferansını verdi .
İlk konferasından 10 gün sonra 25 Mart 1990 'da ikinci konferansını veren Doğu Türkistan İslam Partisi bu konferanslarda askeri operasyonlara ilişkin fiili çalışmaları ve rol dağılımını belirlediler.
Doğu Türkistan İslam Partisi'nin kurulduğu sene içerisinde Ramazan ayının 17. günü Doğu Türkistan'ın Kaşgar iline bağlı Barın kazasında bir caminin onarımında Çinli memurlar ile yerli halk arasında çıkan tartışmalar silahlı direniş hareketinin fitilini yaktı. Bu olay sonrası askerlerden elde edilen silâhlar ile mukavemet gösteren Doğu Türkistan halkı ile Çin askerleri arasındaki bu çatışma günlerce devam etmiştir.
Bu gelişmeler üzerinde, Ziyâüddin bin Yusuf ve 300 adamı Doğu Türkistan'ın Kaşgar iline bağlı Barın kazasındaki Çin Komünist Partisinin binasına saldırarak binayı ele geçirdiler. Çatışmalar 3 gün boyunca sürdü . Çin Komünist Partisi beklemediği bu saldırı sonucunda birçok kayıplar verdi
Çin hükümeti, bu saldırı sorasında 4 bin asker ile Ziyâüddin bin Yusuf ve adamlarınının bulunduğu bölgeyi kuşatma altına aldı . Kuşatmada Çin ordusuna mensup 9 asker ölürken, Doğu Türkistan İslam Partisi Çin ordusundan pek çok silah ve mühimmat ele geçirdi. Ancak çatışmalar sırasında 32 Doğu Türkistanlı savaşçı da hayatını kaybetmişti
Doğu Türkistan İslam Partisi'nin kaybettiği 32 kişi arasında Ziyâüddin bin Yusuf 'da vardı. Ziyâüddin bin Yusuf 'un başını çektiği bu çatışma Doğu Türkistanlılar tarafından "Barın Direnişi" olarak anılıyor.
Çin Komünist Partisi , Barın hadisesinden sonra Doğu Türkistan’ın genelinde binden fazla kişiyi gözaltına aldı. Bu kişilerin bir kısmı işkence altında can verirken bir kısmı ise halen tutuklu bulunmakta.