17. yüzyıl saz şairlerindendir. Eline sazını alıp çok genç yaşlarda sefere çıkan Âşık Ömer, İran, Suriye, Irak, Arabistan ve Türkiye’de köy köy dolaştıktan sonra, uzun yıllar Türkiye’de kalmıştır. Gezdiği yerlerin dil ve edebiyatlarına hâkimdir. Şairin gazel, destan, koşma, semai vb. eserlerinde işlenen ana tema; sevgi, sadakat, iyilik, namus, insanlık, adalet ve merhamettir. Âşık Ömer yetmiş yaşını geçtikten sonra, gezdiği yerlerden doğum yeri olan Gözleve’ye dönmüş ve ömrünün sonuna kadar orada yaşamış, 1707 senesinde seksen altı yaşında ölmüştür.
Âşık Ömer, yüzyıllar boyunca yetişmiş bütün saz şairlerimizin hem en ünlüsü hem de en çok şiir bırakmış olanıdır. (1500’e yakın) Edebî kişiliği divan ve halk şiirinin ortak etkileri altında geliştikçe bir yandan aruzla nazım tekniği kusurlu, hayalleri aşınmış da olsa tevhit, naat, kaside, gazel vb. yazmış, bir yandan da asıl ün kazandığı koşma, semai, varsağı ve destanlar meydana getirmiştir. Özellikle koşma ve semaide başarılıdır. Şiirleri Âşık Ömer Divanı’nda toplanmıştır.
Ela gözlerine kurban olduğumYüzüne bakmağa doyamadım benİbret için gelmiş derler cihanaNoktadır benlerin sayamadım benAşkın ateşidir sinemi yakanLütfuna irer mi çevrini çekenKolların boynuma dolanmış ikenSeni öpmelere kıyamadım benTerk eyledim ağalarım beylerimBozbulanık seller gibi çağlarımAnın ı’çün ben ah idup ağlarımAyrılık oduna doyamadım benKaldı deli gönül kaldı hep yastaMevla ‘m erdir beni murada kasdaÂşık Ömer eydur sevgili dostaAllah’a ısmarladık diyemedim benÂşık Ömer