Sağlıklı beslenme uğruna pek çok gıdayı hayatınızdan çıkarmak bazen zararlı olabilir. Çünkü sağlıklı ve saf beslenme takıntısı son dönemde hızla yaygınlaşan bir hastalığa işaret ediyor: Ortoreksiya.
Ortoreksiya nervoza terimi 1996 yılında Dr. Steven Bratman tarafından sağlıksız bir saplantıyı tanımlamak için ilk kez kullanılmıştır. Terim kelimenin tam anlamıyla “sağlıklı yeme hareketi” anlamına gelir. İlk başlarda sağlıklı yemek yeme alışkanlığı olarak başlayan bu durum sonrasında obsesif bir takıntı haline dönüşüyor. Tehlikeli bir psikolojik problem haline gelen ortoreksiya nevroza diyet yapılırken sağlıksız kısıtlamalara götürüyor.

Ortoreksiya, sağlıklı beslenmeyle ilgili bir saplantıyla karakterize edilir ve sağlıksız olduklarını düşündükleri pek çok gıdadan kaçınırlar. Gıda ile ilgili bu endişe, gıda seçimi yapmanın ötesine geçen titiz ve esnek olmayan yemeğe yol açar. Anoreksiden farklı olarak, yemenin amacı kilo vermek değil, doğru olanı yemektir.

Peki sağlıklı beslenme ile ilgili sorun nedir? Bu durum hayatınıza zarar vermedikçe sağlıklı yiyecekler yemekte yanlış bir şey yoktur. Sağlıklı ve bilinçli yiyenler, ılımlılık temelli diyetlere sahiptir. Ancak sağlığınızı iyileştirmek için bir diyete başlarsınız ve sağlıklı beslenme konusunu fazla abartıp takıntılı hale gelebilirsiniz buda ortoreksiya nervozaya neden olabilir. Bu hastalığı obsesif-kompülsif bozukluk yani takıntılı olma, mevcut yeme bozuklukları gibi durumların tetiklediği düşünülüyor. Diğer risk faktörlerinde ise mükemmeliyetçilik, yüksek anksiyete ve aşırı kontrollü olma gibi durumlar var.
Yeme alışkanlıklarınızın sizin yararınıza daha fazla zarar verebileceğini düşünün. Ortoreksiya hastalarının genellikle sınırlı bir diyete sahip olmaları nedeniyle, vitamin, mineral ve kalorik eksikliklerden ciddi sağlık sonuçları olabilir. İronik olarak, mükemmel sağlıklı beslenme arayışı bunun yerine anemi, osteopeni veya diğer sağlık zararlarına yol açabilir.

Ortoreksiyanın tedavisi nedir?
Ortoreksiya, bu durum için hangi tedavilerin en etkili olabileceğini gösteren hiçbir bilimsel çalışmanın bulunmadığı yeni adlandırılmış bir fenomendir. Bununla birlikte, hangi metotların yararlı olabileceğini tahmin edebiliriz. Örneğin, çarpık inançları hedeflemek ve korkulan gıdalara kademeli olarak maruz kalma gibi bilişsel-davranışçı terapi stratejileri uygulanır.
Ortoreksiyadan kurtulmanın ilk adımı onu teşhis etmektir. Daha sonra bir doktor, psikolog veya diyetisyenden yardım alınmalıdır. Sağlıklı beslenme ve sağlıklı gıdalar seçmek genel sağlığınız üzerinde elbette çok önemlidir ama şunu unutmamak gerekir ki; sağlıklı beslenme ve yeme bozukluğu arasında ince bir çizgi vardır.