2018 yılında çalışan ve emeklilerin maaşlarında yapılan zammın belli olması ile birlikte işsizlik maaşının da ne kadar olacağı belli oldu.
Emeklilerin ve çalışanların maaşlarında yapılan değişikliklerin ardından işsizlerin de maaşlarında değişiklik yapıldı. 2018 yılında yapılan asgari ücret zammının ardından merakla beklenen işsizlik maaşları da belli oldu. İşsizler için ödenen ücretler de 2018 yılında artacak. Bu kapsamda işsizlik maaşı da asgari ücrete göre hesaplanıyor.
İşsizlik Maaşları da Arttı
2018 yılında asgari ücrete yapılan zammın ardından belirlenen brüt ücret 2 bin 29 lira olarak belirlendi. Bu durumda en düşük işsizlik maaşı damga vergisi düşüldükten sonra 805.63 lira olarak, en yüksek işsizlik maaşı ise bin 611.28 lira olarak hesaplandı. Fakat her işsiz devletin sunmuş olduğu işsizlik maaşından yararlanamıyor.
Maaş Alabilmek İçin Gerekli Koşullar
Bu kapsamda bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Peki bu şartlar neler? İşsizlik maaşı alabilmek için istenilen şartlar şu şekilde belirlendi:
Kesintisiz 120 Gün Sigorta Prim Ödenmesi
Devletin işsiz vatandaşlara sunmuş olduğu işsizlik maaşı kapsamından, sigortalı olarak çalışanın kendi istek ve kusurları dışında işten ayrıldıklarında bu destekten yararlanabiliyorlar. Ayrıca çalışan işsiz kalmadan önceki 120 gün sigorta priminin kesintisiz olarak ödenmiş olması koşulu aranıyor.
3 Yıl İçinde 600 Gün Sigorta Prim Ödemesi
Bunun dışında işsiz kalmadan önceki çalışma süresinde 3 yıl içinde en az 600 gün sigorta priminin ödenmiş olması şartı da isteniyor. Ayrıca, haklı fesihle kendi isteği ile işten ayrılanların da işsizlik maaşı alma hakkı var.
30 Gün İçerisinde Başvuru Yapılmalı
İşsizlik maaşı almak isteyenler gerekli koşulları sağlıyor ise; iş akdinin feshedilmesinden sonra 30 gün içerisinde İŞKUR'a başvuruda bulunmaları gerekiyor. Belirtilen süre dışında yapılan başvurularda hak düşürmese de hak kaybına neden oluyor.
Başvurular Geç Yapılırsa Ne Olur?
Sabah Gazetesi’nden Faruk Erdem’in haberine göre, belirlenen süre içerisinde işsizlik maaşına başvurmayanların hakkı kaybolmuyor, fakat gecikmeniz alacağınız maaşın süresini azaltıyor. Bu kapsamda 10 ay verilen işsizlik maaşları, 2 ay gecikmeli yapılan başvurularda 9 ay maaş alınmış olacak.
Bu kapsamda işsizlik maaşı alabilmek için başvuruları en yakın İŞKUR Müdürlüğü'ne şahsen veya internet üzerinden yapılabilir. Bununla birlikte şahsen yapılacak başvurularda yalnızca kimlik belgesi yeterli oluyor.
Son 3 yıldaki çalışmalar işsizlik maaşı alma sürenizi belirliyor. Bu kapsamda son 3 yılda 600 gün sigortalı çalışanlar 6 ay, 900 gün çalışanlar 8 ay ve bin 80 gün sigortalı çalışanlar 10 ay boyunca işsizlik maaşı almaya hak kazanıyor.
Askerden Geldikten Sonra Kalan Maaş Alınabiliyor
Eğer askere gitmeden önce işsizlik maaşı alıp, bu süre zarfı içinde askere giderler ise, askerden döndükten sonra tekrar başvuru yapmaları durumunda kalan maaşlarını almaya devam edebiliyor.
İşsizlik maaşı alanlar, çalışma hayatına başladıkları andan itibaren işsizlik ödenekleri kesiliyor. Ayrıca, İŞKUR tarafından teklif edilen iş kapsamında haklı bir nedene dayanmaksızın reddedenlerin işsizlik ödenekleri de kesiliyor.
İşsizlik maaşı alanların, maaş alındığı süre zarfı içerisinde Genel Sağlık Sigortası primleri yatırıldığı için bu süre içerisinde işsizin kendisi ve ailesi sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkına sahip.