Farklı dallarda tanımlamaları değişiklik gösterse de genel olarak hümanizm, insan aklının, yaratıcılığının değerini ortaya çıkarma ve bireyselleşmeye, bireysel hayata önem verme temeline dayanmaktadır.
Teknolojinin disiplinlere entegrasyonu ve robotbiliminin gelişmesi ile birlikte ortaya çıkan kültürel bir akım olan transhümanizm ise insanın gelişen teknolojik olanakları kullanarak hem fiziksel, hem sosyolojik hem de zihinsel olarak daha üst seviyelere (insanüstü) çıkabileceğine inanır ve bu bağlamda çalışır. Gaye, insanı nanoteknoloji, genetik mühendisliği, yapay zeka ve robotbilimden yararlanarak daha değerli bir hale getirmek, daha uzun yaşatmak, vücutta değişiklikler meydana getirerek, teknolojik nimetler sayesinde insanüstü hale gelmek demektir.
Teknolojik gelişmelerle birlikte farklı alanlarda çalışmalar yapılmaya devam etmektedir. Bu çalışmalar şu anda daha ziyade insanın belli eksiklerini, hastalıklarını önleme ya da tedavi etme aşamasındadır. Örneğin felçli bir kişiye motorlu dış iskelet takarak yürümesini sağlama ya da kazada kolunu kaybetmiş kişilere telepatik robot kol takılması, görme kaybına karşı biyonik göz… Tüm bu çalışmalar akım olarak transhümanizm fikrine paralel ilerlemektedir.