Silt, kum ve kil büyüklüğü arasında bir yerde bulunur ve nehirlerin tortul dinamiğinde önemli bir bileşendir. Silt çeşitli şekillerde gelir. Su altında veya nehir suyunda asılı tortuda bulunabilir. Silt,jeolojik olarak tane büyüklüğü ve bir elek içinden geçen doku ile sınıflandırılır. Harfler, çakıl, kum, silt, kil veya organik olsun, toprağa verilir. Daha sonra, numunenin iyi derecelendirilmemiş, iyi derecelenmiş, yüksek bir plastisiteye sahip mi, yoksa düşük plastisiteye sahip olup olmadığı daha fazla açıklanmaktadır. Numune kompozisyonu, farklı boyutlardaki eleklerden geçirilerek belirlenir ve sonuç, fizyokimyasal özelliklerine bağlı olarak kendisine atanan harflerin kombinasyonu ile sınıflandırılır.
Silt’in Kimyasal Bileşimi

Silt, diğer bazı mineraller de bileşiminin bir parçası olabilse de, esas olarak feldspat ve kuvarstan gelen bir agregasyondur. Bu kaynak minerallerinin buz ve su tarafından erozyona uğraması, bu kırık mineralleri en sonunda .002 inçten daha fazla olmayan siltlere dönüştüren dönüşümü başlatır. Silt, kum, kil ve toprağı oluşturmak için tüm karışımı çakıl. Silt ayrıca çıplak gözle ve kil, kum veya çakılın aksine ıslak, kaygan, yapışkan olmayan hissi ile belirlenir. Kuru iken un benzeri kıvama sahiptir. Silt, yarı kuru ortamlarda başka yerlerde olduğundan daha fazla bulunur.
Silt’in Tarımdaki Etkileri

Kuru halde, silt, toz gibi çok ince bir tozdur. Havada rüzgarla kolayca taşınır ve birçok mil uzakta taşınabilir. Bu, verimsiz araziyi biriktirildikçe verimli arazilere dönüştürmeyi sağlar. Bu, okyanus sularına ve ekosistemin bir parçası haline gelen nehirlere çöken çöl tozuna benzer. Bu eylem, Nil Nehri’nin eski yıllık taşkınları ve Birleşik Devletler’deki Mississippi Nehri Deltası siltasyonu gibi bitkilerin zengin hasatlarını desteklediği gibi suları ve tarım arazilerini zenginleştiriyor . “Silt taşları”, silt yataklarının sıkıştırılmasıyla da üretilebilir. Silt taşlarının hafifliği nedeniyle bina ve bahçe kullanımı vardır. Ayrıca harç ve doğal çimentoların yanı sıra toprak koşullandırıcılarda da kullanılır.
Silt’in Zararlı Etkileri

Siltasyon, yakındaki nehirlere ince toprak sızmasına yol açan insan faaliyetlerinin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Bu, söz konusu nehrin belirli bir alanında kalan doğal olmayan büyük bir silt birikimi ile sonuçlanır. Yağmur fırtınaları da bu toprakları diğer su kaynaklarına taşıyabilir. Hassas deniz yaşamı ve tatlı su balıkları, doğal sularında askıda bulunan siltlerden etkilenebilir. Mercan, istiridye, karides ve midye gibi bentik canlılar, silt yüklü sularla tam anlamıyla “boğulmuş” olabilen filtre besleyicileri oldukları için özellikle siltlerden etkilenirler. Su yolları ve sulama kanalları da işlevlerinde silt birikimleri ile etkilenebilirler. Siltinin diğer zararlı etkileri, insan sağlığı kaygıları, sulak alanların kaybı, kıyı şeridi değişiklikleri ve balık göçü örüntülerindeki değişikliklerdir.
İnsan Uygulamaları Doğal Sedimantasyonu Nasıl Etkiler?

İnsan aktivitelerinin hepsi doğal tortulaşmayı zenginleştirmeye ve nehirlerde, göllerde ve okyanuslarda tortu eksikliğine neden olur. Artan sedimantasyonun bazı kaynakları, arazinin temizlenmesi, nehir taraması, açık deniz boşaltma ve iklim değişikliği gerektiren inşaat faaliyetlerinden kaynaklanmaktadır. Bu faaliyetlerin hepsi su kaynaklarının kirlenmesine ve bozulmasına katkıda bulunur. Öte yandan, tortullaşma kontrolü, modifiye edilmiş kırpma, teraslama, düşük tarımsal tarım, tampon bölgeleri oluşturma ve sulak alanların korunması gibi iyileştirilmiş arazi kullanımı uygulamaları ile sağlanabilir. Çöktürme, su ekosistemindeki yaşamın önemli bir bileşenidir, ancak sedimantasyon su ekosistemine de zarar verebilir. Birleşmiş Milletler bile son zamanlarda su ekosistemlerindeki tortu akışlarının önemini kabul etti.