Volkanik kül, volkanik bir patlama sırasında oluşan yaklaşık 0.079 inçlik bir çapa sahip volkanik camlar, mineraller ve toz haline getirilmiş kayaçlardan oluşur. Volkanik kül terimi genellikle tefra (tüm partikülleri 0.079 inçten fazla olan tüm parçacıklar dahil olmak üzere tüm ürünler) belirtmek için gevşek bir şekilde kullanılır. Çözünmüş gaz genişlediğinde ve atmosfere kaçtığı zaman patlayıcı bir patlama sırasında oluşurlar. Kuvvet, magayı paramparça eder ve katılaştığı ve volkanik kaya ve cam parçalarına dönüştüğü havaya zorlar.
Volkanik Kül Nasıl Oluşur?
Patlama volkanik püskürmesi, magma yükselirken sıkıştırılır, böylece çözünmüş uçucu bileşiklerin (çoğunlukla karbon dioksit ve su) gaz kabarcıklarına kadar çıkmasına izin verir. Nükleasyon sürecine daha çok gaz kabarcığı girdiğinde, bir form oluşur ve bu da magmanın yoğunluğunu azaltır ve onu atmosfere kadar zorlar. Parçalanma, kabarcıklar patlamış magmanın yaklaşık% 80’ini işgal ettiğinde gerçekleşir. Fragmanlama yaparken, gaz kabarcıkları şiddetli bir şekilde genişlerken patlayan karışımı katılaşan ve volkanik kül oluşturacakları havaya salınan dakika parçalarına ayırırlar.
Bir lav kubbesi çöktüğünde oluşan Piroklastik yoğunluk akımları ile de volkanik kül oluşabilir. Parçacıkların aşınması, bu akımlar içinde birbirleri ile etkileştiğinde oluşur ve bu da bazı ince taneli volkanik kül partiküllerinin oluşmasıyla sonuçlanır. Bu akışlar içindeki ısı korunumu nedeniyle pomzadaki ikincil parçalanma işlemi sırasında da oluşturulabilir.
Bir phreatomagmatic erüpsiyon işlemi sırasında volkanik kül de oluşabilir. Bu süreç sırasında, magma buz veya su ile karıştığında parçalanma meydana gelir. Bir araya getirildikçe, bir yalıtım buhar filmi oluşur ve bu filmin çökmesi, sıcak magma ve soğuk suyun doğrudan birleşmesiyle sonuçlanır. Isı transferindeki artış, suyun genişlemesine ve magmanın volkanik delikten salınan birkaç parçacık halinde kırılmasına neden olur. Parçalanma süreci, daha ince kül partikülleri üreten bir geri bildirim mekanizması oluşturan su ve magma arasındaki temas alanını arttırır.
Volkanik Külün Fiziksel Özellikleri Nelerdir?
Volkanik püskürme sırasında oluşan volkanik kül, çeşitli lityum (manyetik olmayan), kristal veya vitrik (kristal olmayan) parçacıklara sahiptir. Düşük viskoziteli magma püskürmesi (strombolian ve Hawai bazaltik erüpsiyonu) sırasında meydana gelenler, erüpsiyon sürecine bağlı olarak çok çeşitli piroklastlar oluştururlar. Hawaii çeşmesinden elde edilen kül, fenokristal ve mikrolitli açık kahverengi bazaltik piroklastlara sahiptir. Filizsel püskürmeler sırasında oluşan parçacıklar, bir kil matriksinde hidrotermal olarak değişmiş mineral ve lithik fragmana sahiptir.
Volkanik kül, 0.079 inçten daha küçük bir çapa sahip piroklastlara sahiptir. Volkanik külün genel tane büyüklüğü, magmanın bileşimine bağlı olarak değişir. Riyolitik magmalar, yüksek viskoziteleri nedeniyle daha ince tanecikler oluştururlar. İnce partiküllerin oranı, vesikül büyüklüğü matik magmalardan daha küçük olduğundan silikal volkanik püskürmelerde yüksektir.
Volkanik Külün Atmosfer Üzerindeki Etkileri
Volkanik kül, gökyüzünde geniş bir alana yayılabilir ve gün ışığını karanlığa çevirerek görünürlüğü etkiler. Havadaki kül uçaklar için oldukça tehlikelidir. Yıldırım ve gök gürültüsü bazen volkanik külün oluşturduğu muazzam bulutlara eşlik ediyor. Stratosfere ulaşabilir ve kara radyasyonu emerken güneş radyasyonunu yansıtabilir ve bu da dünyanın sıcaklığının düşmesine neden olacaktır. Şiddetli durumlarda, volkanik kışlar dünyanın hava koşullarını etkiler.