İnsan beyninde dil işlevleri için özel alanlar mevcuttur. Bu alanlar; sağ elini kullanan kişilerin hemen tamamında sol beyin yarısında, sol elini kullananlarda ise en az %75 oranında soldadır.
Konuşma merkezi sol beynin ön (frontal) lobunda, anlama merkezi yan (temporal) lobunda bulunur. Yazma ve okumayla ilgili merkez ise yan-üst (perietal) lobdadır.
Bu merkezler arasında çok yönlü ve zengin bağlantılar vardır. Bu bağlantılar sayesinde, dil işlevleri birbiriyle bağlantılı olarak kullanılabilirler.
Çeşitli beyin hastalıklarının seyri sırasında bu merkezler ve onların bağlantıları etkilenebilir. Bunun sonucu olarak çeşitli örnekte dil bozuklukları ortaya çıkar. Ki bunlara genel olarak afazi denir.
Afazinin nedeni nedir?
Afazilerin en sık rastlanan nedeni, beyin damar hastalıklarıdır. Bunun yanı sıra kafa travmaları ve beyin tümörleri de sıkça afaziye sebep olabilirler.
Afazinin belirtileri nelerdir?
Afazinin belirtileri arasında başlıca şunlar yer alır:
- Konuşma zorluğu
- Konuşulanı anlama zorluğu
- Kelime hatırlamada zorluk
- Okuma ve yazmada zorluk
- Kısa ya da tamamlanmamış cümleler kurmak
Beyin damar hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkan afaziler genellikle kalıcı ve uzun sürelidirler. Bu nedenle afazilerin daha hızlı düzelmeleri amacıyla çeşitli rehabilitasyon yöntemleri uygulanır. Günümüzde bu yöntemler artık bilgisayar ortamında yapılabilmektedir.