Psikopatlık Belirtileri ve Özellikleri
Öncelikle psikopat ne demekona bir bakalım. Sosyopatlık olarak da bilinen psikopatlık; özellikle antisosyallik ile kendini belli eder. Fark edilir şekilde empati eksikliği, pişmanlık ve utanma duygusundan yoksun olmak demektir.
Psikopat insanın özellikleri nelerdir?
Hızlı ve akıcı konuşmak, aşırı özgüven, patolojik yalancılık, kurnazlık, yanıltıcı davranışlar, duygusal sığlık, vurdumduymazlık, asalak bir yaşam tarzı ve pişmanlık duygusundan yoksunluk. Yani psikopat bir insan dışarıdan bakıldığında kendine güvenli, akıcı konuşan ve hatta örnek alınmak istenen biri gibi gözükebilir.
Yalan söylemek konusunda profesyonel olduğu için, psikopat insanın söylediği yalanı anlamak ve ortaya çıkartmak zordur. Diğer canlılarla empati kuramazlar. Yani kendilerini onların yerine koyamaz, ne hissettiklerini anlayamazlar.
Çocukluk dönemindeki bazı hareketler, kişinin ilerde psikopat olabileceğini işaret edebilir.
Andrei Chikatilo, çocukluk döneminde sürekli yalan söyleyen, arkadaşlık edinmekte zorlanan, oldukça agresif ve vurdumduymaz biriydi. Büyüdüğünde küçük çocuklara işkence eden bir psikopata dönüştü.
Konuşmayan çocuk ve genel olarak kıskançlık yapan çocukda ilerki yaşlarda bir psikopata dönüşebilme riski taşır. Bunlar en önemli psikopatlık belirtileridir. Bu yüzden genç yaşlarda, empati yeteneğinin gelişmesi için kitap okumak, hayvan ve bitki sevgisini öğrenmek, fikirlerini ifade edebilmek şarttır.