Siz aksini iddia etseniz de çocuklarınız her zaman sizi dinlerler. Söylediğiniz tüm sözler zihinlerinde yer eder ve onların tüm hayatını etkileyecek sonuçları olabilir. Her ne kadar ebeveynlik zor olsa da sözlerinize dikkat etmek ebeveynliğinizdeki en önemli şeylerden bir tanesi olmalıdır. Çocuğunuza karşı sabrınız tükenebilir, ona çok kızabilirsiniz ama o anlarda bile daha olumlu olma şansınız var. İşte çocuğunuza söyleyebileceğiniz negatif sözler ve onların yerini alabilecek olumlu sözler:

“Beni sinirlendiriyorsun!” demek yerine “Yaptıkların beni kızdırıyor.” deyin

Bu sözle çocuğunuzu davranışından ayırmış olursunuz. Çocuğunuzun davranışı sizi kızdırabilir ama yine de çocuğunuzu seversiniz, çocuğunuzun aksini düşünmesine izin vermeyin.
“Yaptığını beğeniyor musun, beni utandırdın?” demek yerine “Eminim sen de benim kadar mutsuzsundur.” deyin

Çocuğunuzu yanlışı yüzünden utandırmak yerine durumdan memnun olmadığınızı ve onun da öyle hissettiğini bildiğinizi gösterin. Çocuğunuz empati kurduğunuzu anlasın.
“Çeneni kapat!” demek yerine “Sessiz olmanı istiyorum.” deyin

Çocuğunuza çeneni kapat diyerek onun da aynı sözü başkalarına söylemesinin sorun olmadığını gösteriyorsunuz ve bu cümle son derece kaba ve üzücü. Bunun yerine kibarca çocuğunuzdan sessiz olmasını isteyebilirsiniz bunda bir sorun yok.
“Söz veriyorum.” demek yerine “Elimden gelenin en iyisini yapacağım.” deyin

Çocuğunuza söz verdiğinizde sizden sözünüzü yerine getirmenizi beklerler doğal olarak ancak sizde insansınız ve her zaman sözlerinizi yerine getiremeyebilirsiniz. Bahaneniz ne kadar güçlü olursa olsun çocuğunuz sözünüzü tutmadığınızı hatırlar.
“Bırak ben yapayım.” demek yerine “Yardım ister misin?” deyin

Çocuğunuz denemeyi ve hata yapmayı öğrenmelidir. Onun sorumluluklarını siz yerine getirmemelisiniz ancak ona istediği zaman yardım etmenizde bir sorun yok.
“Git başımdan!” demek yerine “Biraz yalnız kalmalıyım.” deyin

Bazen fark etmeden çok kırıcı sözler söyleyebiliriz. Eğer çocuğunuzu başınızdan savmak için “Git başımdan” derseniz istenmediğini düşünür ve kendini fazlalık gibi hissedebilir. Kötü bir an yaşadığınızda bunun sizinle ilgili olduğunu anlamalı ve kendini kötü hissetmemelidir.
“Ağlama, sus!” demek yerine “Her şey yoluna girecek.” Deyin

Ağlamak yanlış bir davranış değildir. Çocuğunuza ağlamamasını söylerseniz kendini sürekli yanlış bir davranış gösteriyor sanabilir ve duygularını yansıtmaktan çekinebilir. Ağladığı zamanlarda onu rahatlatın ve yanında olduğunuzu hissettirin.
“Çok zekisin.” demek yerine “Çalışkan olmanı seviyorum.” deyin

Çocuğunuza sürekli çok zeki olduğunu söylerseniz onun üzerinde beklentilerinizle baskı kurabilirsiniz. Bunun yerine okulda gösterdiği çabayı ve çalışkanlığını yüceltebilirsiniz.