Psikolojik Tikler

Tik, motor kaslar ya da yardımcı kas guruplarının istem dışı kasılmaları sonucunda görülen ani, aralıklı tekrarlayan ve ritmik özellikte olmayan ses ve davranışlardır.


Psikolojik tikler genel olarak geçici özelliktedirler. Özellikle stresli durumlarda bu tik çeşidinin görülmesinde belirgin bir artış olmasına rağmen stres ve tikler arasında bir bağlantı olduğunu gösteren herhangi bir bağlantı bulunmamaktadır. Basit olan motor tikleri hızlı ve tekrarlayıcıdırlar. Bu tikler belirli bir amaca yönelik değillerdir. Karmaşık olan motor tikleri ise daha yavaş olarak gerçekleşirler ve belirli bir amaca yönelik olarak görülürler. Örneğin yüz kaslarında oynama, göz kırpma, omuz sallama ve başı bir tarafa çevirme gibi.
Rahatsızlığın Görülme Nedeni

Bu sağlık sorununun ortaya çıkmasında genetik olarak yatkın olma fazla etkilidir. Ancak bazı kişilerde yaşanan bir enfeksiyon hastalığı sonucunda da tik sorunu ortaya çıkabilmektedir. Bu durumda olan kimseler için bağışıklık sisteminin etkisiyle hastalığın ortaya çıktığı düşünülmektedir.
Geçici Olarak Ortaya Çıkan Tik Bozukluğu

Bir kimseye geçici tik sorunu olduğu ancak geriye yönelik olarak konabilmektedir. Psikolojik tik sorunu da bu sınıfta değerlendirilmektedir. Eğer tiklerin görülmeye başlamasının üzerinden 1 yıllık zaman geçmesine rağmen sorun hala devam ediyorsa kronik bir tik bozukluğunun varlığı söz konusudur. Geçici tikler özelikle 5 yaş ile 9 yaş aralığında olan erkek çocuklarda sıkça görülmektedir. Geçici olan tik bozukluklarında basit motor kaslarında ve vokal kaslarda tikler görülmektedir. Gün içerisinde herhangi bir zaman diliminde görülebilirler. Bazı geçici tikler şu şekillerde ortaya çıkarlar;
Yüz bölgesindeki kaslarda seğirme, göz kırpma, öksürme, boğaz temizleme, burundan nefes vermek, hırıltılı ses çıkarma.
Kronik Olarak Ortaya Çıkan Tik Bozukluğu

Genel bir değerlendirme olarak toplumda % 1-%2 oranlarında görülebilmektedir. Genelde 18 yaş öncesinde görülmeye başlar. En fazla görüldüğü dönem 7 yaş ve 11 yaş aralığıdır. Psikolojik tik sorunu gibi 6 yaş ile 8 yaş dönemlerinde ortaya çıkmaya başlarsa tedavi edilebilme oranı oldukça fazla olur. Bu anlamda tiklerin başka sorunlar sonucunda görülen istemsiz hareketlerden ayırt edilmesi gerekir.