İnsanların çoğunluğunun bildiği ve sevdiği bal sadece bal arıları tarafından yapılabilir. Genel olarak kabul edilen yedi bal arısı türü vardır: Afrika, Buckfast, Carniolan, Kafkas, Cordovan, İtalyan, Rus – bu gruplar arasında 40’tan fazla alttür.
Aksine, bombuslar bal yapmazlar, ancak kolonileri uzun sürmediği için sadece çok kısa bir süre depolamak için nektar toplarlar. Meksika, Karayipler, Orta Amerika ve Güney Amerika’da bulunan ve farklı bir bal türü yapan Melipona denilen cansız bir arı cinsi vardır. Bununla birlikte, bal arılarına kıyasla çok küçük miktarlarda yapılır ve dünyanın her yerinde yaygın olarak mevcut değildir.
Arılar neden bal yapar?

Basitçe söylemek gerekirse, bal arıları bal yapmak zorundadırlar, böylece soğuk kış aylarında hayatta kalabilirler. Balın soğuk ortamdan önce pişirilmesini sağlar ve bu süre zarfında yenmesi için saklar. Bu yapılır çünkü kış aylarında daha az çiçek vardır. Bazı çiçekler olsa bile, bal arıları soğuktan dolayı mevcut olanları yemleyemez.
Yiyecekleri depolamak zorundalar çünkü bal arısı kolonileri, yalnızca kraliçeyi değil, kış boyunca tüm koloniyi beslemek için yeterli depolama alanına ihtiyaç duyarlar. Bu, bal arılarının koloni sayısının onbinlerce olabileceği bir sürü bal gerektirir. Bal, yüksek şeker içeriği nedeniyle arılar için büyük bir besin ve enerji kaynağıdır. Bu, balın mükemmel bir besin olmasını sağlar çünkü kovanın içerisindeki sıcaklığı idare etmek için kış boyunca yapılması gereken kanatlarını çok miktarda enerji harcayarak harcarlar.
Arılar nasıl bal yapar?

Bal yapma sürecinin ilk adımı bal arılarının dışarı çıkması ve çiçeklerden nektarı hasat etmesidir. Tipik olarak, bu çiçekler kovandan 4 mil (6,43 kilometre) içinde yer alacaktır. Koloni içindeki bal arılarının büyük çoğunluğu, amacı nektarı toplamak olan işçilerdir. Arıların bir sürü işçiye ihtiyacı vardır çünkü bireysel bir bal arısı ömrü boyunca sadece bir çay kaşığı balın yaklaşık 1 / 12’sini üretecektir.
Bir çiçek nektarı alındıktan sonra bal arıları ‘tükürük bezleri nektar ile karışan bir enzim bırakacaktır. Kovana geri döndükten sonra, nektar bal peteğinin içinde, bal arıları kendilerini oluşturan birçok bireysel altıgen şekilli hücreden oluşan bir balmumu yapısında depolanacaktır.
Nektar petek içinde depolandığında, su içeriğinin azalmasına ve sonunda bal haline dönüşmesine başlanacaktır. Bal arılarının kendileri, suyu daha hızlı buharlaşmak için kanatlarını havaya uçurarak bu süreci hızlandıracaktır. Değişen nektar yeterince kalınlaştığı zaman, hücre üzerinde bir balmumu tabakası ilave edilerek kapatılacaktır. Bu süreçte, bakteri ve mantarlar bal peteği içinde büyüyemez çünkü yüksek şeker konsantrasyonları bunların çoğalmasını engeller. Bu ayrıca balın bozulmadan saklanabilmesinin de sebebidir.