Toprak bilimi, toprağın sınıflandırılması, toprağın oluşumu ve haritalandırılması dahil olmak üzere Dünya’nın yüzeyindeki toprak özelliklerinin incelenmesidir. Aynı zamanda toprak ve toprak yönetiminin kullanımını içerir. Toprak bilimi iki bölümden oluşur: pedoloji ve edafoloji. Pedoloji, toprak oluşumunun kimyasını, sınıflandırılmasını ve morfolojisini içerir. Edafoloji, diğer yandan, canlı organizmalar, özellikle bitkiler üzerindeki toprak etkilerinin incelenmesidir. Pek çok profesyonel, toprak bilimi alanı ile ilişkilendirilmiştir. Diğerleri arasında mikrobiyologlar, arkeologlar, kimyagerler, mühendisler ve fiziki coğrafyacıları içerir.
Toprak Biliminin Dalları

Toprak, pedosferin bir kısmını oluşturur (Yerkabuğunda). Yukarıda belirtildiği gibi toprak biliminin ana dalları edafoloji ve pedolojidir. Her iki bölüm de toprak fiziği, kimya ve biyolojiyi ele alır. Pedosfer atmosfer, biyosfer ve hidrosfer ile çok sayıda temasta bulunur. Etkileşimler, toprak bilimi biliminde çok entegre ve geniş bir çalışma alanı haline getirmektedir.
Toprak Sınıflaması

Toprak sınıflandırması, toprağın özellik ve davranışlardaki benzerliğe göre farklı sınıflara düzenlenmesidir. Örneğin, toprağın mekanik özellikler açısından sınıflandırılması için geçirgenlik, mukavemet ve sertlik ölçülecektir. Toprağın temel özellikleri, toprak yapısının, tahılların ve bileşimin boyut ve şeklini dikkate alacaktır.
Toprak Oluşumu

Toprak oluşturma süreci, pedogenez olarak bilinir. Toprağın ilk bileşimi, zemin seviyesinin altında ya da üstünde olan “ana materyal” den (kayalar) başlar. Bazı iklimsel koşullar, toprak oranı ve oluşumunda önemli rol oynar. Kayalar, rüzgarla havaya uçurulursa veya akan su veya buzullar tarafından taşınırsa ve sonunda tabakalar halinde ayrılırsa zamanla aşınır. Açıktaki toprak parçacıklarının suyla yıkanması, yağmur veya akan nehirler biçiminde olabilir. Yağış suyu, erozyon olarak bilinen bir süreçte toprağı yıkar. Akan nehirler, diğer yandan, toprak parçacıklarının taşınması. Toprak solucanları gibi organizmalar, gözenekler olarak bilinen yer kabuğunda boşluklar açarak ve bunu süreçte parçalayarak, toprak oluşumunda rol oynarlar.
Toprak Morfolojisi

Toprak morfolojisi, toprağın fiziksel (gözlemsel) niteliklerini ve dünya çapında tanınan araçları kullanarak toprak horizonları üzerindeki tipini tanımlayan bir toprak bilimidir. Geçmişte, toprak ağır veya hafif, kumlu, tuzlu, kuru veya nemli, yumuşak, yumuşak veya kompakt, taşlı veya tortul olarak tanımlanmıştır. Toprağın tanımı ve özellikleri toprak pH, doku, kök ve gözenekler, renk, yapı, efervesans ve çok daha fazlasını değerlendirmeyi içerir.
Toprak Biliminin Önemi

Toprak bilimi, özellikle Sahra altı Afrika’da tarımsal kalkınma sektöründe önemli bir rol oynamıştır. Toprak çalışması, yalnızca toprağa bağlı olan gıda üretimi gibi insani ihtiyaçları sağlamayı başarmıştır. Toprak bilimini incelemenin nihai hedefi, ürün üretimi için toprak oluşumu ve yönetimi hakkında bilgi ve yeterli bilgi sağlamaktır. Toprak biliminin bir diğer önemli önemi, suyun depolanmasında toprağın rolünü bilmek. Toprak bilimi, topraktaki mikro ve makro organizmaların amaçlarını anlamayı sağlar.