ULUSLARARASI AİLE GÜNÜ (15 Mayıs)
Toplumun en küçük birimi olarak tanımlanan aile, evlilik sözleşmesi ile kurulan bir birlik olup toplum hayatının önemli kurumlarındandır. Aile kurumu, bu önemine bağlı olarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında yerini almış ve anayasa devlete aileyi koruma görevi yüklemiştir. Anayasamızın 41. maddesi aileyi Türk toplumun temeli saymakta ve eşler arasında eşitliğe dayandığını ifade etmektedir.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 20 Eylül 1993 tarih ve 47/231 sayılı kararı ile 15 Mayıs’ı Uluslararası Aile Günü olarak ilan etti ve 1994 yılından itibaren her yılın 15 Mayıs tarihi “Aile Günü” olarak kutlanmaya başlandı.
Toplumları ayakta tutan ailelere dikkat çekmek ve aile kavramı üzerinde daha fazla değer üretilmesini sağlamak amacıyla belirlenen bu gün, Batı’dan Doğu’ya doğru bozulmaya başlanan aile düzeninin yeniden kurulması amacını taşıyor.
İlki 15 Mayıs 1994 tarihinde gerçekleştirilen Aile Günü, Aile Yılı’nın “Aile, değişen bir dünyada kaynaklar ve sorumluluklar” ve “Aile: Toplumun kalbindeki en küçük demokrasi birimi” şeklinde belirlediği temalar çerçevesinde kutlanmıştı.
Fakir, Evsiz Aileler (Fakirliğin ve Evsizliğin Kurbanı Aileler), Ailelerin Eşitlik ve Adalet İlkeleri ile Oluşturulması, Aile: İnsan Hakları Eğitiminin Kaynağı, Tüm Yaşlardaki Aileler, Aileler: Kalkınma ve Sosyal Gelişme Birimleri, Aileler ve Gönüllüler: Toplumsal Dayanışmanın Tesisi, Aileler ve Yaşlılık: Fırsatlar ve Engeller gibi başlıklar altında gerçekleştirilen etkinlikler, daha sonra “Aile Haftası”na dönüştürüldü ve 15 Mayıs’ı içine alan hafta “Aile Haftası” olarak kutlanmaya başlandı.
Toplumu oluşturan bireylerin bir arada yaşadığı aile, bütün milletlerde olduğu gibi Türkiye’de de çok önemli bir yer tutar. Aile, toplumun temel taşıdır. İyi yetişmiş bireyler iyi kurulmuş ailelerden yetişir. Aile bireyleri arasında dayanışma, işbirliği ve fedakarlık da toplumun diğer alanlarına yansır. Bu yüzden ailemizin değerini bilmek, bu topluluğun çıkarlarını korumak ve gelecekte yararlı insanlar olabilmek için aile kavramı üzerine daha fazla düşünmeli ve aile bireylerimizi daha yakından tanımalıyız.