Akaryakıt ürünlerinin fiyatlarında, kur artışlarından kaynaklanan yükselişin önüne geçilmesi için, Özel Tüketim Vergisi otomatik olarak düşürülecek. Yani kur artışları yaşandıkça devletin vergi gelirleri de buna bağlı olarak düşecek. Maliye Bakanı Naci Ağbal, kısa bir zaman önce ÖTV indirimi iddiası hakkında "Bütçeye önemli bir yük getirir" demişti.
Detaylara bakalım...
Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Bugünden itibaren Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından ilan edilen akaryakıt bayi fiyatlarına esas yurtiçi rafineri çıkış fiyatlarına, uluslararası petrol fiyatları veya döviz kurlarına bağlı olarak meydana gelecek artış durumunda, söz konusu malların tabi olduğu ÖTV tutarları, gerçekleşen artış kadar düşürülecek.
Meydana gelen azalış durumunda ise söz konusu malların tabi olduğu ÖTV tutarları, 17 Mayıs 2018 tarihinde uygulanan tutarı geçmeyecek şekilde uygulanacak.
Kararla birlikte yayımlanan listede bu kapsama giren mallar, 95 ile 98 oktan kurşunsuz benzin, motorin, bütan, LPG ve propan olarak belirlendi.
Bakan Ağbal, akaryakıtta ÖTV'nin indirilebileceği iddialarına, "Şu an bir çalışma yok" yanıtını vermişti.
NTV canlı yayınında yaptığı açıklamada Ağbal, ÖTV'nin bütçe gelirlerinde önemli bir kalem olduğunu vurgulayarak, "Yaklaşık 130 milyar TL para topluyoruz, bunun yüzde 46'sı akaryakıttan geliyor. Akaryakıtta 0.50'lik bir indirim için 16 milyar TL vergiden vazgeçmemiz gerekiyor, bu da bütçeye önemli bir yük getirir" değerlendirmesini yapmıştı.