BiLgiLendirmek AdinA AciLmis Bir konu..Maksat VatandasA Hizmet...
Osuruk vücuttaki toksinleri atmanin bir yoludur.Mide ve bagirsaklarda biriken asiri miktardaki gazin baski yapmasi sonucunda osururuz.
Osuruklar ana olarak bes çesit gazdanolusur;
Nitrojen(N2),
karbondioksit(CO2),
hidrojen(H2),
metan(CH2),
oksijen(O2)
Bunlardan metan patlayicidir.Yandigi takdirde mavi renk,güçlü bir alevi olur.
Bunu kendi uzerinizde denemeyin...
Tabi bunlar tek basina osuruga o kokuyu vermezler.
Kokunun nedeni karbon ve sülfürdür.
Nasil osururuz?
Agzimizi her açisimizda içeri hava girer ve döngü baslar.
Tahmin edeceginiz üzere,içeri giren hava disari çikmak zorundadir.
Bu durumda hava,sekiz metrelik bir sindirim tünelinden geçtikten sonra disari çikabilir. Hava,önce midemize girer.Bu sirada hala sadece oksijen ve nitrojenden olusan havanin bir kisim oksijeni burada emilir,geri kalan mideden bagirsaga geçer.
Fermantasyon sonucu ortaya çikan karbondioksit de birlesime katilir.Osuruga gürültülü,yüksek ve sulu sesi ile kokusunu verebilmek için bagirsaklarda protein ve karbonhidrat olmasi gerekir.Sindirim sirasinda bakteriler fermente olup kalan besinlere saldirir.Bu sirada diger gazlar üretilir.Bazi yiyecekler gaz yapar;lahana gibi selüloz açisindan zengin besinler,fasulye,mantar...
Çikmayan osurugum nereye gider?
Çikmak isteyen gaz içerde durmaz.Kaale almayabilirsiniz,bastirmaya çalisabilirsiniz,suçu baskasina atabilirsiniz,ama eninde sonunda kokulu gerçek ortaya çikacaktir.Zaten osurmazsak vücudumuzdaki toksinler tekrar kana karisip bizi zehirler.Ayni zamanda da karin bölgesinde siskinlik ve agriya neden olur.Daha az osurugun sirri,yemek yerken konusmamaktir. Eger yemek yerken konusursaniz ,gaz bir delikten içeri girecek ve bir baska delikten de disari çikmak isteyecektir.