Geçen yazımızda geleceğin risklerinden söz etmiştik ve gelişen teknolojinin özellikle emek piyasası üzerindeki etkilerinin 2030’dan sonra daha fazla hissedilmeye başlanacağına dikkat çekmiştik. Bu yazıda ise biraz daha kısa dönemden söz etmek istiyorum.

Küresel çapta tüketici trendlerini izleyen Trendwatching adlı kuruluşu bu köşeyi izleyenler yakından tanıyacaktır. Trendwatching, her yılın sonunda, yeni yıla ilişkin trend öngörülerini bir rapor olarak yayınlıyor. Bu yıl da “2018’in 5 Trendi” başlığıyla yayınladığı raporda, tüketicilerin 2018 için şirketlerden ve markalardan beklentilerini etraflıca ortaya koydu. Öğrencimiz Başak Tunçelp’in katkılarıyla geniş bir özetini çevirip Pazarlama 3.0 blogunda yayınladığımız bu raporun başlıklarını kısaca paylaşmak istiyorum.

1- A-Ticaret: Otomatik ticaret ve algoritmaların perakendesi

2018’de tüketiciler satın alma davranışlarını “Otomatik Ticaret” (Automated Commerce) yönünde daha fazla değiştirmeye başlayacak. Bu teknolojilerin etkilerini en belirgin şekilde perakende sektöründe göreceğiz. Vakit kaybetmek istemeyen tüketicilerin çoğu, perakende satın alma davranışlarını algoritmalara dayandırmak için akıllı cihaz ve diğer dış kaynakların kullanımını benimseyecek.

Bu da ürün bulma, pazarlık, satın alma, teslimat düzenlemeleri ve daha fazlasının otomasyonu anlamına geliyor.

Amazon Dash tuşu, tek dokunuşla otomatik sipariş verme fikriyle milyonlarca tüketici kazandı.

Bu sırada milyonlarca insan finansal kararlarını otomatik tasarruf uygulaması olan Digit gibi hizmetleri kullanarak dış kaynaklara emanet ediyor. Bunun gibi dış kaynaklı finansal hizmetler yeni küresel fenomenler haline geldi.

Ekim 2017’de faaliyete geçirilen Finery adlı uygulama, tüketicilerin moda-hazır giyim alışverişlerini outsource edebilmelerini sağlıyor.

Uygulamayı indirdiğinizde e-posta hesabınızla senkronize oluyor ve sanal gardrobunuza moda tasarımcıları tarafından size uygun renk ve tipte seçilen ürünler ekleniyor. Tüketiciler bu ürünlerden bir alışveriş listesi oluşturabildikleri gibi fiyat değişimi ve indirimli satışlardan da anında haberdar olabiliyorlar.

Milyonlarca tüketici online perakende satın alma davranışlarının gerçekten otomatikleşmesini bekliyor ve dünya algoritmalara da satış yapacağınız bir ortama doğru ilerliyor. Fiyatlandırma stratejiniz, pazarlama ve mesajlaşma konusundaki tüm yaklaşımınızı ve daha fazlasını 2018’de düşünmeye başlamanız gerekiyor!

2) Destekli kalkınma: Tüketiciler sizden ne bekliyor?

Dünyadaki milyonlarca insan için artan mülk fiyatları, sabit kalan ücretler ve gençlerin yüksek oranlı işsizliği, geleneksel yetişkinlik aşamalarını (ev almak, düzgün bir kariyere başlamak) 30’una gelmeden önce ulaşamayacakları bir yere koydu. Bugün 25-35 yaş arasındaki Amerikalılar’ın yüzde 15’i halen ailesinin evinde yaşıyor. Oysa bu oran 2000 yılında yüzde 10 düzeyindeydi.

(Pew Research, Ekim 2017)

Bu arada, “düzgün” bir yetişkin olabilmek için gerekli olan tutumlar, ilk bakışta görünmeyen sosyal güçler tarafından değiştiriliyor. Şangay’daki 28-37 yaş arası erkeklerin yüzde 20’si hala evlenmemiş, bu oran 2005’te yüzde 12’ydi. Bu yaş grubundaki Şangaylılar’ın yüzde 40’ı evlenmeden de partnerleriyle birlikte yaşadıkları söylüyor. (Fudan Üniversitesi, Haziran 2017)

Bu trendin nedeni milyonlarca tüketicinin benimsediği yaşam biçiminde saklı: Dijital süper güçleri, paylaşım ekonomisini, ortak çalışma alanlarını ve benzerlerini düşündüğünüzde, bu tüketiciler, kendilerine göre yetişkinlik hikayelerini oluşturmalarına yardım edecek markaları bekleyecek. Örneğin BuzzFeed, Kasım 2017’de GE (General Electric) ile birlikte yarattığı akıllı ev aracı markası olan Tasty One Top’ı tanıttı. 149 dolarlık bu alet, içinde yemek tarifi videoları olan mobil aplikasyon Tasty ile sekronize çalışabiliyor ve her türlü pişirme işinde kullanılabiliyor.

Siz de işe “Hizmet verdiğimiz insanların hikayeleri nasıl değişiyor?”, “Başarmalarına yardımcı olmak için bize gösterdikleri amaçları ve mesajlar nelerdir?” sorularını sorarak işe başlayabilirsiniz.



aLinti...