İnsan yaşamının ayrılmaz parçası olarak bilinen ego, iş hayatında başarının altın anahtarı olarak görülse de her şeyin olduğu gibi onun da fazlası insana zarar veriyor. İnsanı hırslandıran, başarıya götüren bir dürtü olan egoyu yönetmek gerçek bir hüner.

Şirket yöneticilerine egolarını nasıl kontrol altında tutarak iş verimini en üst noktaya çekeceğinin eğitimini veren Kalsedon Danışmanlık’ın kurucusu, kariyer danışmanı Nesrin Gökpınar’dan bilgi aldık. Ego nedir, iş yaşamında kontrol altında tutulamayan ego kişiye nasıl zarar verir ya da başarılı bir iş hayatının itici gücü haline nasıl getirilir merak ediyorsanız, işte cevaplar…

EGO BİR TÜR SAVUNAAA MEKANİZMASI

Nesrin Gökpınar’a göre ego aslında kişinin gerçek kişiliğinin tam tersi. Kişinin sakin kafayla düşündüğünde kendine pek yakıştıramayacağı şeyleri yaptıran bir dürtü. Ama iş hayatının stres ve mücadele dolu anlarında kişinin verdiği bir tür savunma mekanizması tepkisi. İnsan, doğası gereği hep daha fazlasını istediği için zaman zaman egonun tuzaklarına kapılabiliyor. Tatmin olmayı, takdir edilmeyi bekleyen her çalışan egonun çekici tuzaklarına düşebiliyor. Ego tatmin edildiği sürece kişiye yeni başarılara yelken açması için itici bir güç olabiliyor ama tatmin edilemeyen ego hem sahibine hem de çevresindekilere hayatı zehir ediyor.

ÖDÜLLER EGOYU BESLER

Gürpınar’a göre ego sahibi kişi kendini hep tatmin edilmek ve başarılı olmak zorunda hissediyor. Tatmin edilemeyen egolar ise işyerinde kaos ortamı oluşmasına neden olabiliyor. Ama yöneticiler çalışanlarının egolarından faydalanarak onların işyerindeki verimliliklerini arttırabilirler. Mesela, çalışanlarını motive etmek adına onlara çeşidi ödüller sunabilirler. Bu, çalışanların egolarını tatmin eder. Çünkü yaptıkları iş sonunda bir ödül almalarını sağlar.

KIYASIAMA EGOYU İNCİTEBİLİR

Çalışanlar arasında kıyaslama egoya zarar verebilir. Kariyer uzmanlarına göre yöneticilerin ego yönetimi konusunda yaptıkları en büyük hata çalışanların başarılarını kıyaslamaları. Bu kıyaslamayı yaparken tartışmalardan uzak durmakta fayda var. Çünkü kırılan bir ego, takım çalışmasının başarısına gölge düşüreceği gibi aşırı pohpohlanan bir çalışan diğer çalışanlar tarafından zamanla dışlanabilir. Nesrin Gökpınar, başarılı bir yöneticinin iş dağılımı ve çalışan yönetimi kadar ego yönetimini de iyi bilmesi gerektiğini söylüyor. Yöneticinin çalışanlar arasında kıyaslama yaparken uygulayacağı en iyi tutum ise bir çalışanı diğerlerine örnek gösterdikten sonra, tek tek her çalışanın başardı yönlerine vurgu yapmak olarak gösteriliyor. Gökpınar’a göre, böylece takımın her bir üyesi kendini tek tek değerli hissedip çalışmalarına şevkle devam eder.

EGOSU TATMİN OLMAYAN ÇALIŞAN MUTSUZ

Egosu tatmin olmayan çalışanın mutsuz ve verimsiz çalıştığını belirten IK (İnsan Kaynakları) uzmanları, bu kişilerin sürekli arayış içinde olduklarını belirtiyor. Tatminsiz kişiler, genellikle 2 tür davranış sergileme eğilimine giriyor. Birincisi, patronlarının sürekli kendilerini övmelerini bekliyorlar ama ödül ya da övgü alamazlarsa hayal kırıldığı yaşıyorlar. Bu da iş verimini düşürüyor. İkinci yaklaşım ise şöyle; patronu tarafından ödüllendirilmeyen çalışan işyerindeki düzeni bozuyor. Yani patronu tarafından daha fazla ödüllendirildiğini düşündüğü diğer arkadaşlarına tepki gösteriyor. Kariyer uzmanı Nesrin Gürpınar, işyerinde bu gibi sorunların yaşanmaması için yöneticilerin tüm çalışanlarına gerekli ödülü vermek zorunda olduklarını söylüyor.

YENİ NESİL DAHA EGOİST

Iş hayatında yeni neslin çok daha egoist olduğu konusunda fikir birliği içinde olan kariyer danışmanları, egonun iş hayatında yönetilebildiği sürece sihirli bir değneğe dönüşebileceğini söylüyorlar. Ancak günümüz gençlerinin bu konuda pek de başarılı sayılamayacaklarının altını çiziyorlar. Onlara göre yeni kuşak profesyoneller gençliğin verdiği enerjiyle çok düşünmeden karar veriyorlar ve kararlan olumsuz sonuçlanınca da hayal kırıklığı yaşıyorlar. Bu da onları egoları tatmin edilememiş mutsuzlar kitlesine taşıyor. Ayrıca genç yaşta egoları tatmin edilmeyen profesyoneller ileri yaşlarda mutsuz ve tatminsiz çalışanlara dönüşerek, kendilerini ispat etme konusunda uç noktalarda tavırlar sergileyebiliyorlar.

AİLELER, EGOLARINI ÇOCUKIARI ÜSTÜNDE TATMİN EDİYOR

Kariyer danışmanı Nesrin Gürpınar, ego konusunda kendilerine danışmak üzere gelenler arasında iletişim sorunu yaşayan ailelerin de yer aldığını söylüyor. Gürpınar, bu kişilerin yaklaşık 20 saat süren ego eğitimi esnasında annelik ve babalığın da bir ego durumu olduğunun farkına vardıklarını belirtiyor. Yani çocuklarının üzerinden kendi egolarını tatmin etmeye çalıştıklarını fark edip durumu değiştirmeye çalışıyorlar.

MUTSUZ PATRONUN İŞKENCE SİLAHI EGO

İşyerinde egoya dayalı yaşanan en büyük sıkıntılar arasında yönetici ya da patronun ego işkencesi de yer alıyor. Egosu yüksek ancak özel yaşamında mutsuz olan patron, çalışanlarına baskı yaparak egosunu onların üstünden tatmin ediyor.