Botanikte, floem, bitki içinde fotosentez sırasında oluşturulan organik bileşikleri dağıtan canlı organizmadır. Translokasyon olarak bilinen bu nakil işlemi, bitkinin düzgün büyümesini ve gelişmesini sağlar.
Ağaçlarda ve diğer odunsu bitkilerde, phloem ağacın kabuğunun en iç tabakasında bulunur. Floem dokusu, iletken hücreler ve sclereidler ve lifler gibi destekleyici hücrelerden oluşur.
Rejenere etmeden önce 12 ay sonra solma ve ölme eğiliminde olan ksilem dokusunun aksine, floem her zaman aktiftir. Floem, bitki boyunca sap, su bazlı ve şekerli bir çözelti dağıtan canlı hücreleri içerir.
Besinler açısından çok zengin olduğu için, floem sıklıkla insanlar arasında besinsel amaçlar için kullanılır. Finlandiya’da, örneğin, bitkinin bu kısmı kıtlıklar sırasında yaygın olarak bir gıda ikamesi olarak kullanılmıştır. Yaygın olarak bildirilen bir vaka 1860 kıtlığı olup, floem un gibi öğütülmeden önce açlığı önlemek için kullanıldı ve ekmek yapmak için bir çavdarla karıştırıldı.
Antik çağlarda, gümüş huş ağaçlarından elde edilen filum da un yapımında kullanılmıştır.